Sukkerbrød

Det er vel noen og en hver som har opplevet et sukkerbrød ramle sammen på midten etter at du har tatt det ut av ovnen slik at du må kompensere med krem og annet fyll for å få en jevn og høy kake. I dag skal du få en oppskrift og fremgangsmåte som garanterer at du får en jevn, fin og luftig kakebunn som nettopp ikke ramler sammen og ser ut som et annet utdødd vulkansk krater.

Denne oppskriften har vært kjær i mange år og sikret flotte, høye bløtkaker hver gang, men har vært borte siden vi returnerte fra USA. Sårt saknet for å si det slik. Men i går, i går kom den til rette. På en gammel, utgått Mac lå den.

Oppskriften er fra min kones tante Bodil som bor i Os utenfor Bergen. Hun skulle bare visst hvor nyttig den har vært. Vel, det vet hun kanskje.

Det er mange kaker i verden, men jeg er gammel nok til å ha spesiell sans for bløtkake, og jordbærbløtkake i særdeleshet. Det hører jo helst sommeren til. Jeg får det på bursdagen min også, selv om den er i november. På sengen med kaffe til en tidlig morgenstund.
SONY DSC
Slik er mitt forhold til jordbærbløtkake at det er det beste jeg kan få til frokost. Det synes mange er litt sært, og det får så være.

Pyntingen av kaken er selvsagt opp til deg, og du får putte inn og på det du vil for min del. Før du kommer så langt er det bunnen som er den største utfordringen for de fleste. Som så ofte ellers er det ikke så mye hvilke ingredienser du bruker som teller, mer hvordan du gjør det. og i fremgangsmåten under er det noen viktige tips for å få et godt resultat.
SONY DSC

Dette trenger du

4 egg
150 g sukker
150 g hvetemel (som skal siktes)
2 ts bakepulver
En 24 cm smurt springform
Håndmiksmaster
Sikt

..og slik gjør du det

Knus eggene opp i en bolle og tilsett sukkeret. Pisk til eggedosis med miksmaster. Viktig! Pisk i 10 minutter, selv om det er blitt til eggedosis lenge før det. Dette er nemlig en av hemmelighetene bak et godt resultat; nettopp at du holder ut og pisker i 10 minutter. Deretter sikter du hvetemelet og bakepulveret over eggedosisen og vender forsiktig inn med en slikkepott. Så tips nr. to: Bruk miksmasteren på laveste hastighet i maksimum 10 sekunder for å hjelpe til å få melet godt inn i eggedosisen. Typisk en runde rundt i bakebollen. Bruk deretter slikkepotten igjen for å vende melet godt inn.

Så heller du alt over i formen og rister litt på den slik at massen fordeler seg jevnt ut over.

Inn lavt i ovnen på 200℃. Der skal den stå med lukket dør i 30 minutter. Følg med gjennom vinduet i ovnsdøren, men la den være lukket helt til du tar ut kaken. Åpner du ovnsdøren under veis har du tapt. Garantert. Snu den opp ned og la den ligge i ro og hvile i formen på rist til den er helt avkjølt, gjerne natten over. Stripene på toppen er fra risten. SONY DSC

Deretter kan du dele den i så mange lag du vil, det vanligste er vel tre. Dynke godt enten det er med melk, bokkøl eller søtlig vin og så fylle mellom lagene med hva du måtte ønske. I mitt tilfelle er det altså jordbær. Å for å ha gjort det helt klart, det er min kone som baker kaker. Og denne baker hun spesielt til meg, men det forstår du nok.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen