Veldig godt til ost og mye brukt i Spania. Kvede er en type pære for å si det litt lettvint.
Dette trenger du..
Kveder, ca 1 kg skrelt og renset
Vann
½ kg sukker
..og slik gjør du det
Skrell kvedene. Ta bort kjernehusene. Del dem i terninger. Legg dem i en tykkbunnet kjele og hell over vann slik at det dekker all frukten. La det småkoke til kvedeterningene begynner å bli møre. Hell frukten over i et dørslag så de får rent godt av seg. Ta vare på kokevannet.
Bland sukkeret i samme vannet og kok opp mens du rører hele tiden. La sukkerlaken koke inn til den blir sirupsaktig.
Hell den kokte frukten tilbake i kjelen. Fortsett kokingen på svak varme til terningene er helt møre. Ikke la de koke i stykker. Vi skal ha marmelade, ikke mos.
Hell marmeladen over i varme, rene glass og sett på lokkene med det samme. Viktig at du fyller glassene helt opp. La kjølne.
Vel bekomme.