Dette trenger du..
25g smør, helst usaltet
25g hvetemel
6 dl melk
Salt og hvit pepper
200g ost (fast ost som for eksempel Cheddar, Jarlsberg, Gouda eller Emmentaler osv.)
..og slik gjør du det
Riv osten på et råkostjern eller en mandolin.
Smelt smøret over middels varme. Tilsett melet og rør kraftig. På fagspråket heter dette å lage en roux. Ta kjelen bort fra platen og tilsett melken litt etter litt mens du rører hele tiden. Pass på å røre inn all melken før du tilsetter mer. Når du har tilsatt all melken gir du sausen et nytt oppkok og lar den småkoke på svak varme i fem til ti minutter. Smak til med salt og pepper.
Tilsett den revne osten litt etter litt mens du rører og lar osten smelte inn i sausen før du tilsetter mer. Unngå at sausen koker. Når all osten er rørt inn tar du kjelen av kokeplaten og den er klar til å serveres.
(Dersom du synes det er noe herk å lage hvit saus på denne måten kan du ta melet og noe av melken og lage en jevning som du heller opp i kjelen med smeltet smør mens du rører, deretter tilsetter du resten av melken på samme måte som beskrevet ovenfor. Dette er nok enklere og raskere men det er også større sjanse for å få melsmak på sausen).