Sauser

Enkel ostesaus

Dette trenger du

25g smør, helst usaltet
25g hvetemel
6 dl melk
Salt og hvit pepper
200g ost (fast ost som for eksempel Cheddar, Jarlsberg, Gouda eller Emmentaler osv.)

Slik gjør du det

Riv osten på et råkostjern eller en mandolin.
Smelt smøret over middels varme. Tilsett melet og rør kraftig. På fagspraøket heter dette å lage en roux. Ta kjelen bort fra platen og til sett melken litt etter litt mens du rører hele tiden. Pass på å røre inn all melken før du tilsetter mer. Når du har tilsatt all melken gir du sausen et nytt oppkok og lar den småkoke på svak varme i fem til ti minutter. Smak til med salt og pepper.

Tilsett den revne osten litt etter litt men du rører og lar osten smelte inn i sausen før du tilsetter mer. Unngå at sausen koker. Når all osten er rørt inn tar du kjelen fra platen og den er klar til å serveres.

(Dersom du synes det er noe herk å lage hvit saus på denne måten kan du ta melet og noe av melken og lage en jevning som du heller opp i kjelen med smeltet smør mens du rører, deretter tilsetter du resten av melken på samme måte som beskrevet ovenfor. Dette er nok enklere og raskere men det er også større sjanse for å få melsmak på sausen).

Hjemmelaget Cheddar Dip

Har hentet denne cheddar-dip’en fra the Kitchn, og så har jeg fornorsket den litt.

Dette trenger du

¼ liter Vikingmelk
2 egg
1 teskje Dijon sennep
½ teskje Worcestershire-saus
3 dl revet vellagret cheddar
¼ l mørkt øl
2 spisekjeer Maizena blandet ut med 2 spiseskjeer kaldt vann
Salt og pepper etter smak

..og slik gjør du det

Ta en passe stor kjele og hell melken oppi og varm opp over lav varme. Tilsett eggene, sennepen og Worcestershire-sausen mens du rører. Når du har rørt dette sammen tilsetter du halvparten av osten litt etter litt mens du fortsetter å røre. Når ostesausen er passe varm og osten har smeltet tilsetter du ølet og maismeljevingen. Mens du fortsatt rører tilsetter du resten av osten og lar sausen så vidt syde på svak varme til du synes den er passe tykk. Rør og pass på hele tiden. Normalt tar det en 10 til 12 minutter. Tilsett salt og pepper etter smak og behag.

Du kan servere den varm, eller du kan sette den til kjøling. Du kan også garnere med sprøstekt bacon.

Så er det vel tortillachips man spiser til dette. Men et godt alternativ vil være å bake noen Pretzels. Dypp i sausen/dip’en og spis i vei.

Å drikke til? Ølmat dette, vil jeg tro.

Vel bekomme.

Lakrissaus

Dette trenger du

50 g lakris (Ikke salt med mindre du vil ha en salt saus)
2 dl vann

Slik gjør du det

Kutt opp lakrisen i små biter og hell over i en tykkbunnet kjele. Tilsett 1 dl av vannet og kok opp. Rør hele tiden. Etter hvert som lakrisen smelter og sausen tykner sper du med mer vann. Dette er et tålmodighetsarbeid så det er bare å røre til all lakrisen har løst seg opp. Blir den for tykk sper du med mer vann. Kan godt koke mens du rører, men ikke fosskoke.

Bruk den som tilbehør til ost dersom du vil ha en spennende kombinasjon. Kan også brukes på is.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen