Dette trenger du
Fonduesett, eller annet egnet utstyr for å varme osten og holde den varm
Ett hvitløksfedd
3 dl tørr hvitvin; gjerne den samme som du har i glasset
1 ts sitronjuice
250 g Emmentaler de Savoie, revet
250 g Gruyère, revet
1 ss Maizena
1 ss Kirsch, (her er nok jeg personlig mer på en raus)
Godt brød som du kutter i terninger, kan godt være fra i går.
Tenker dette skulle holde til et par personer.
..og slik gjør du det
..dersom du trenger veiledning da, vel og merke.
Først gnir du hvitløken på innsiden av fonduegryten. Hell hvitvinen og sitronjuicen i fonduegryten og kok opp. Reduser temperaturen og rør inn osten jevnt og forsiktig, litt om gangen. Rør hele tiden. Dette er ikke tidspunktet for multitasking. Rør sammen Kirsch og Maizena. (Hvis ikke du har Kirsch eller vil bruke det, så bruk vann i stedet). Hell deretter denne blandingen opp i fonduegryten, rør rundt og la det syde til det er en fin og glatt fondue. Rør gjerne. Må ikke koke da osten kan brenne seg fast i bunnen. Akkurat denne delen er litt delikat og trenger din fulle oppmerksomhet. Det er ikke vanskelig; du må bare være til stede.
Å drikke til
Her er det hvitvin og Kirsch som gjelder. Hvis ikke du vil drikke sveitsisk som kan være vanskelig å få tak i, så vil jeg anbefale Savoie eller Jura. Generelt vil jeg si at Jura overgår Savoie i kvalitet, men Savoie har mer syre enn Jura, og syre er flott for å matche en ganske fettrik fondue. Skal jeg komme med to anbefalinger så kan det være Rolet L’Etoile Chardonnay 2011 fra Jura og Cuvee Gastronomie Savoie Apremont fra Savoie. Den første er best, men sistnevnte mer tilgjengelig. Når det gjelder Kirsch så er nok det også for det meste bestillingsvare. Etter er en kjent sveitsisk produsent. Husk at til ostefondue skal det være litt Kirsch i gryten og så skal det være i glasset ved siden av som en digestif. I Norge er det tradisjon med øl og dram; til ostefondue er det hvitvin og Kirsch som gjelder.
Voilà! Bare å servere!
Vel bekomme.