Ostekaker

Sukkerbrød

Slett ikke noen ostekake dette, derimot rett og slett en kakebunn, sukkerbrød om du vil. Det er det mange som sliter med å få til uten at den ramler sammen på midten. Følger du oppskriften og fremgangsmåten under så får du et vellykket resultat.

Dette trenger du

4 egg
150 g sukker
150 g hvetemel (som skal siktes)
2 ts bakepulver
En 24 cm smurt springform
Håndmiksmaster
Sikt

..og slik gjør du det

Knus eggene opp i en bolle og tilsett sukkeret. Pisk til eggedosis med miksmaster. Viktig! Pisk i 10 minutter, selv om det er blitt til eggedosis lenge før det. Dette er nemlig en av hemmelighetene bak et godt resultat; nettopp at du holder ut og pisker i 10 minutter. Deretter sikter du hvetemelet og bakepulveret over eggedosisen og vender forsiktig inn med en slikkepott. Så tips nr. to: Bruk miksmasteren på laveste hastighet i maksimum 10 sekunder for å hjelpe til å få melet godt inn i eggedosisen. Typisk en runde rundt i bakebollen. Bruk deretter slikkepotten igjen for å vende melet godt inn.

Så heller du alt over i formen og rister litt på den slik at massen fordeler seg jevnt ut over.

Inn lavt i ovnen på 200℃. Der skal den stå med lukket dør i 30 minutter. Følg med gjennom vinduet i ovnsdøren, men la den være lukket helt til du tar ut kaken. Åpner du ovnsdøren under veis har du tapt. Garantert. Snu den opp ned og la den ligge i ro og hvile i formen på rist til den er helt avkjølt, gjerne natten over.

Ostekake med blåbær

Denne ostekaken er en kake i flere lag så oppskriften er delt for å gjøre det enklere.

Dette trenger du
Bunnen:

50 g usaltet smør
110 g havrekjeks

Første lag:

400g Cream cheese
2 store egg
100 g finkornet sukker også kjent som engelsk sukker
¼ teskje vaniljeekstrakt/essens

Andre lag

2½ dl sæterrømme
1½ dl gresk yoghurt naturell
2½ spiseskjeer engelsk sukker
1 teskje vaniljeekstrakt/essens

Topping:

50 – 75 g engelsk sukker
250 g blåbær (andre bær kan også brukes)
1 teskje Arrowroot (mel)

..og slik gjør du det

Varm opp stekeovnen din til 190 grader.

Bunnen:

Knus kjeksene til det blir en fin masse.
Smelt smøret i en kasserolle. Ta kaserollen av platen og la det kjøle seg litt før du tilsetter de knuste kjeksene. Fordel massen over bunnen av en 20 cm kakeform og press slik at det blir jevnt. Bruk gjerne bakepapir i formen.

Første lag:

Pisk alle ingrediensene godt og hell det over bunnen og jevn med en slikkepott. Sett inn i stekeovene i ca. 20 minutter. Ta deretter ut av ovnen og la hvile i 20 minutter.

Andre lag:

Bland ingrediensene godt og hell over lag nummer en på ostekaken som nå har hvilt i ca 20 minutter.
Sett kaken tilbake i ovnen i 10 minutter. Ta den ut av ovnen og la den kjøle litt ned før du setter den i kjøleskapet i hvert fall i 6 timer eller over natten.

Topping:

Varm sukkeret forsiktig med 2 spiseskjeer vann. Rør inntil alt sukkeret har løst seg opp og du har en sukkerlake. Tilsett blåbærene, sett opp varmen og la det småkoke i 5 minutter. Ta kjelen av platen. Bland Arrowroten med 2 spieskjeer vann og hell over bærene og rør inn mens kjelen står på svak varme inntil det tykner. Settes til side for å kjøles. Smak om det er søtt nok.

Ca en time før servering løser du kaken fra formen ved å skjære rundt med en tynn kniv. Fordel blåbærene jevnt over hele kaken og sett tilbake i kjøleskapet inntil du skal servere den.

Burde holde til en 8-10 personer dette.

Vel bekomme!

Fra Cheese av Fiona Beckett. (Ryland Peters & Small 2003.)

Ostekake med Jordbærgelé

Dette trenger du
Til bunnen

150 g søte havrekjeks
100 g romtemperert smør

Til fyllet

5 plater gelatin
250 g Kesam
100g sukker
2½ dl kremfløte

Til pynten på toppen

3 plater gelatin
2 dl saft fra jordbær
Crème Fraiche

…og slik gjør du det

Knus kjekesene og rør dem sammen med smøret til en jevn masse. Fordel massen jevnt over bunnen av en kakeform (springform).

Legg gelatinplatene i vann i ca 5 minutter. Bland kesam og sukker og rør til det blir en jevn og glatt masse. Varm opp gelatinen slik at den blir lunken og bland det inn med kesam og sukkerblandingen. Stivpisk fløten og vend til slutt den også inn i blandingen. Fordel fyllet jevnt over kakebunnen og sett det hele på et kjølig sted, gjerne i kjøleskapet. La stå til den har stivnet godt.

Til geléovertrekket så legger du geletinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Varm jordbærsaften og smelt inn de bløte gelatinplatene og rør til de har løst seg opp i saften. Sett til sides for å kjøle litt ned før du heller trekket over kaken. Pynt med jordbær. Når gelétrekket har stivnet helt så pisk gjerne crème fraiche’en og dekorer kaken. Bruk sprøytepose. Crème fraiche gir en frisk og syrlig smak til kaken.

Å drikke til: Jeg tenker at Asti Spumante eller tilsvarende vil være et flott følge her. En kopp god kaffe også for så vidt. Blå Coop. På den sterke side kanskje et glass Cointreau.

Vel bekomme.

Fra:Hamlets Bog om Ost (Forlaget Hamlet)

New York Cheese Cake

Dette trenger du

24 cm kakeform

Bunn:

300 g usøtete havrekjeks
150 g usaltet smør

Fyll

600 gram Cream cheese
2 1/2 dl kesam
1 dl sukker
1 dl maisenna
2 ts vaniljesukker
3 egg
1 dl kremfløte
200 g Freia hvit sjokolade
1 1/2-2 dl friske blåbær

..og slik gjør du det

Varm ovnen til 175 grader.
Smelt smøret på svak varme.
Knus kjeksen i en hurtigmikser og bland med det smeltete smøret.

Hell blandingen over i en rund kakeform og press til en jevn bunn. Stek i ovnen i ca 10 minutter. Det er kanskje lurt å legge bakepapir i bunnen av formen slik at du lettere klarer å ta ut kaken når den er ferdig. Avkjøl kaken.

Pisk cream cheese’en og kesam til det får en kremaktig konsistens.
Bland sukker, maisenna og vaniljesukker og hell over i osteblandingen. Bland godt sammen.

Pisk inn eggene, ett om gangen. Ha deretter i fløte (upisket).

Brekk sjokoladen i mindre biter og smelt i vannbad. Rør så sjokoladen inn i fyllet.

Hell fyllet over kjeksbunnen og dryss blåbær på toppen.

Stek midt i omnen i rundt 40 minutter. For å unngå at ostekaken blir brent, dekk til med aluminiumsfolie når den blir gyllenbrun.

Etter 40 minutter; skru av varmen og la ostekaken stå i restvarmen i en halv times tid.

Skjær i fine stykker og server, gjerne med friske blåbær og litt pisket krem.

Å drikke til: En vin med litt sødme. Riesling kabinett, Jurançon eller Vouvray. Kanskje en Hvit Zinfandel? vet ikke om det er å få tak i her til lands. Det er for øvrig er Californsk rosévin; søtlig.

Fra: A Piece of Cake av Leila Lindholm.

Lettvint ostekake

Dette trenger du

200 g Kornmo fullkornkjeks (du kan godt bruke en annen type kjeks)
75g smør
1 boks cream cheese
1 dl sukker
1 pk gelé etter hva slags smak du ønsker
3 dl vann
1/3 l kremfløte

..og slik gjør du det

Knus kjeksene, smelt smøret og bland sammen. Hell blandingen over i en kakeform uten bunn, rett på kakefatet. Kakeformen brukes bare for å holde formen. Settes i kjøleskapet. Kok vannet og bland inn gelépulveret. Sett den deretter til avkjøling. Rør cream cheese og sukker sammen til det får en jevn og myk konsistens. Pisk kremfløten.

Når geléen er lunken, blandes ostemassen, den stivpiskete kremfløten og geléen forsiktig sammen og helles deretter over kakebunnen. Jevne med en slikkepott. Settes deretter til avkjøling i noen timer.

Løsne formen fra kaken. Pynt med hva du måtte ønske. Alt fra bær til søtsaker.

Vel bekomme.

Oppskriften er fra Kakemonsen.no Der er det også flere oppskrifter.

OsteBrownies

Dette er en oppskrift på Borwnies med en vri. Dvs. det er oppskrift på vrien. Brownies er fort gjort å smøre sammen til bursdag, skoleavslutninger eller andre sammenkomster. Og veldig populært. Jeg vet ikke om noen lager brownies fra bunnen lenger, eller bruker alle en ferdig blanding? Sikkert ikke. I denne oppskriften vil jeg altså overlate til deg å velge om du vil bruke din egen oppskrift eller bruke en kakemiks.

Vrien som det kommer oppskrift på under er å toppe browniesene med creamcheese og litt til.

Dette trenger du

1 pk creamcheese, myknet
1 dl sukker
1 stor eggeplomme
¼ ts vanilje

..og slik gjør du det


Varm opp stekeovnen til 175 grader.

Tilbered browniesene i henhold til din favorittoppsktift eller slik det står på pakken. Hell over i egnet kakeform.

Blande creamcheese, sukker, eggeplomme og vanilje og visp til du får en myk og jevn blanding.
Hell forsiktig over kake»deigen» og jevne veldig forsiktig slik at det ikke blander seg. Bruk en slikkepott. Ostemassen skal ligge på toppen.

Sett inn i ovnen og stek ca 50 minutter, men sjekk underveis, ovner kan være litt forskjellige. Bruk en tannstikker, uten fluor. 🙂

La kaken kjøle seg ned før du kutter opp i passe browniesstykker.

Verre var det ikke. Det viktigste er å spre ostemassen ut over med nennsom hånd.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen