Det blir en travel høst med spennende ostekurs. Målet er en uformell, hyggelig og lærerik aften der du blir litt osteklokere. Det kreves ingen forkunnskaper for å komme på kurs, men det er en fordel om du liker ost eller hvis du ikke helt vet, har veldig lyst til å lære og like det. Vi må alle begynne et sted.
Gavekort
Hvis du ønsker å gi bort et kurs i gave er det bare å ta kontakt, så lager vi et personlig gavekort som vi sender i posten eller på mail – alt ettersom.
Påmeldingskurs
Grunnkurs oster
Lørdag 29.8.2020 kl 19.00 – 22.00 i Stockholmgata 8, Oslo
Lørdag 17.10.2020 kl.19.00 – 22.00 i Stockholmgata 8, Oslo
Lørdag 14.11.2020 kl.19.00 – 22.00 i Stockholmgata 8, Oslo – kansellert
Lørdag 12.12.2020 kl.19.00 – 22.00 i Stockholmgata 8, Oslo – ledige plassert
Dette er et ostekurs som holdes hos matkurs.no, Stockholmgata 8 i Oslo, så gå HIT for påmelding. Veldig hyggelige og rustikke lokaler som oser av mat og gir god atmosfære. På grunnkurset går vi igjennom de fleste og viktigste ostefamiliene og oster som typisk representerer hver familie. Vi lærer om de forskjellige ostenes historier og hva som karakteriserer dem. Skorper er viktig, så vi er innom det også, det er tross alt det første som møter deg på en ost. Forskjellen på oster av rå og pasteurisert melk snakker vi også om, og du får smake på begge typer. Det er sjelden vi bare gomler ost, så tilbehør og drikkekombinasjoner er en viktig del av kurset i tillegg til anekdoter, fakta og «fun facts».
For gavekort til disse kursene gå til matkurs.no
NB!
Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke. Påmelding HER.
Interessert i en osteutdannelse via Academy of Cheese?
Les mer HER
Ost og rødvin
Torsdag 30. januar 2020 kl 19.00 i Brageveien 1A, Oslo. (For sent)
Kr. 600 per person.
For påmelding klikk her: Påmelding
Det er på slutten av januar, snøen er kanskje dyp og temperaturen lav. Da er det en mulighet for å samle seg rundt noe veldig tradisjonelt, men også i vår tid litt uglesett. Nemlig ost og rødvin. Rødvin er så mangt, de er lette og tunge, tørre og søte mens andre til og med er perlende. Så dette skal vi få til. Noen kombinasjoner blir tradisjonelle, mens andre nok blir på den spenstige siden. Et flott utvalg av både ost og vin, det kan jeg garantere. På dette kurset er vi mer opptatt av enkeltoster enn av familier. Så kan vi teste noen påståtte sannheter og hypoteser. Du kan være trygg på at det blir gode oster, gode viner og gode historier.
NB!
Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke. Påmelding HER.
Et dypdykk i britiske osteperler
Torsdag 26. mars 2020 kl.19.00 i Brageveien 1 A, Oslo
Kr. 750 per person
For påmelding klikk her: Påmelding
Jeg skal til London et par dager før dette kurset og kan love at jeg har med mange spennende oster fra et land som har opplevd en rivende utvikling på ostefronten siden litt ut på 70-tallet da det meste så miserabelt ut. Storbritannia er i dag så uendelig mye mer enn Cheddar og Stilton. Skal selvsagt servere tradisjonelle territorials, men også fantastiske oster av mer europeisk karakter. Oster av kumelk, sauemelk og geitemelk. Fantastiske blåmuggoster og kanskje overraskende nok hvitmuggoster. Stinkers også. Vi stifter videre bekjentskap med en ostegruppe bare britene har, smuldrete oster. Og lurer du på hva cheddarmetoden er, så skal du få lære det – hvis du vil.
På dette kurset (også) kan jeg love noen oster som er fantastiske, spesielle, slett ikke alle så kjente, men har en historie eller er merittert på annen måte. Har du lyst til å utvide osterepertoaret ditt og samtidig oppleve spennende oster og godt drikke til, så er dette en aften for deg. Vi starter med engelske bobler fra West Sussex, mens den første osten er fra East Sussex.
Planlagte oster:
- Golden Cross – fersk geitost
- Burr – modnet geitost
- Flower Marie – halvmyk hvitmuggost av sauemelk
- Baron Bigod – brietype av kumelk
- St Jude – liten småhissig myk kumelksost
- Kirham’s Lancashire – fast territorial kumelk
- Gorwydd Caerphilly – kumelksost med litt fersk syrlig kjerne
- Pitchfork Cheddar – ny lovende Somerset cheddar
- Riseley eller St James – Rødkittoster av sauemelk
- Cote Hill Blue – en annerledes blåmuggost
- Shropshire blue/Sparkenhoe blue/Battlefield blue – en av dem
Drikke
- Ambriel Classic Cuvée Brut
- Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2018
- Thatchers Gold cider
- Tillingham R
- Grahams Late Bottled Vintage 2014
Med forbehold om endringer for både oster og viner.
De fantastiske rødkittostene
NB! AVLYST
Fredag 18. september 2020 kl.19.00 i Brageveien 1 A, Oslo
Kr 625 per person.
For påmelding klikk her: Påmelding
«The Stinkers» som britene kaller dem. Alt er imidlertid relativt, men noen dufter utvilsomt mer enn andre. Smaken er derimot stort sett mild så lenge ikke ostene er overmodne. Det skal vi prøve å unngå. Dette er opprinnelig klosteroster, men slett ikke alle tilvirkes på klostre i dag. Spennet er stort, smaken likeså. Så kan det faktisk være at det er noen oster du ikke trodde eller aldri har tenkt over er kittmodnet i det hele tatt. Ikke dufter de sterkt heller. På engelsk og fransk kalles de oster med vasket skorpe. Noen av disse ostene omtales fra gammelt av som fattigmannens kjøtt. Vi tester ut det og spiser en ost eller to med kokte poteter og kanskje litt til. Passende drikke også, selvsagt.
NB!
Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke. Påmelding HER.
BLÅMUGGOSTER I MITT HJERTE
Fredag 20.november 2020 kl.19.00 Brageveien 1 A, Oslo
FÅ PLASSER
Pris 650,- per person
For påmelding klikk her: Påmelding
Tradisjonen tro forbereder vi julens blå oster før stresset har startet. Smaker et fint kobbel norske og utenlandske varianter og forsker litt på hva slags viner som passer til. Normalt stor stemning med mange gode oster og mye god drikke. Her kan du virkelig hente inspirasjon både til julens oster og dertil egnet drikke. Vi satser på å få med noen blåmuggoster som ikke er så vanlige her hjemme også.
God stemning til tross, vi smaker og smatter og analyserer oss frem til forskjeller eller likheter. Er det forskjell på Stichelton og Stilton? Det kan du få bryne deg på.
I tillegg vil du lære litt om hva blåmuggost er og hvordan den tilvirkes. Krever ingen forkunnskap, men du bør like blåmuggost eller ha bestemt deg for å ville lære å like det, ellers kan dette bli vel heftig. 🙂
Foreløpig liste over ostene:
- Råblå
- Fønix
- Kraftkar
- Roquefort
- Bleu de Termignon
- Bleu d’Auvergne
- Stilton
- Stichelton
- ..og noe helt annet
Viner:
- Roche Fleurie Vouvray 2017
- Maydie Tannat 2014
- Castelneau de Suduiraut 2010
- Ramos Pintos 10 YO Tawny Quinta Ervamoria
Tar forbehold om at det kan komme endringer.
NB!
Kurset passer ikke for gravide, aldersgrense 18 år. Si ifra om du har allergier eller ønsker alkoholfri drikke. Påmelding HER.
Firmaarrangement
Dere kommer til meg, eller jeg kommer til dere. Om dere er fem personer eller 50, spiller ikke så stor rolle. Det kan være noen timer en ettermiddag/kveld eller en god time i løpet av et annet arrangement – internt eller for kunder.
FOR PÅMELDINGSKURS – LES DETTE FØRST
Påmelding er bindende. Ved avmelding inntil en uke før kan påmeldingsavgiften, minus et gebyr på kr. 50,- refunderes. Alternativt kan påmeldingsavgiften overføres til et annet kurs. Ved avmelding senere enn en uke før arrangementet så refunderes ikke påmeldingavgiften, men den kan overføres til et senere/annet arrangement. No shows er too bad. Skulle jeg av forskjellige årsaker (så som sykdom, for få påmeldte, force majeur o.l.) kansellere, vil kursavgiften refunderes i sin helhet. Eventuelle andre kostnader du måtte ha pådratt deg som følge av påmeldingen erstattes ikke. Har du meldt deg på kurs via en av våre samarbeidspartnere, så er det deres avbestillingsregler som gjelder.
Da jeg feiret min 60 års dag var hovedmenyen ost.
Jeg er spesielt interessert og glad i ost. Har spist ost fra hele verden i mange år. Jeg ringte Jan Peter Aursnes og spurte om han kunne stille opp som spesialist på ost i mitt selskap. Fikk raskt et «ja det kan jeg tenke meg». Vi hadde et lite planlegningsmøte, og Jan Peter tok seg god tid til å høre på mine ønsker og kom med gode innspill til sammensetning og type oster til et fantastisk ostebord med tilbehør. Han sto for bestillingen og gav innspill til det ekstra vi skulle ordne til bordet. Han var med fra to timer før gjestene kom og anrettet alle ostene lekkert.
Informasjon om alle de spennende ostene og all historien rundt formidlet han til alle våre gjester (vi var 70 stk.) på en profesjonell og informativ måte, med et hyggelig smil og en god kommentar. Det ble en stor opplevelse både for meg som jubilant og for mine gjester. Jeg anbefaler ham på det varmeste. Carl Henrik Bache
EGO
Jeg heter Jan Peter Aursnes, er OsteEvangelist og driver dette nettstedet, OstePerler.no Videre er jeg Fagansvarlig for oster i Store Norske Leksikon samt at jeg skriver om ost for Norske Vinklubbers Forbund og bladet Appetitt. Har gjennomført Grunnkurs i norsk tradisjonsysting ved Sogn Jord- og Hagebruksskule, Aurland. Jeg er Academy of Cheese Member og medlem av The Guild of Cheese Graders. Har de siste årene også deltatt som dommer under NM i ost og World Cheese Awards. samt at jeg skulle ha dømt under Farm Cheese Awards i Frankrike juni 2020. Jeg har også skrevet boken «Mine osteperler – Historier, meninger og fantastiske oster av rå melk» (2019) i tillegg til boken Unlock Your Future – The Key to a Fulfilling Life (2009). Sistnevnte handler ikke om ost, bare det gode liv! Begge bøkene kan du kjøpe ved å klikke HER.