Tour de France – fra Epernay til Metz!

Jeg velger å ta en pause fra norske turistveier i dag og hopper en liten tur til det nordlige Frankrike. Tour’en starter jo i dag fra Epernay, denne ikke så store men fantastisk flotte Champagnebyen. Ren og velstelt. Så touren går rett østover gjennom Champagne og ender opp i Metz. For innbitte Tour-fans burde det passe godt med Champagne i glasset.

For meg som er innbitt fan av både ost og Champagne blir jo dette reneste Nirvana. Det er ikke så mange oster Ardenne-Champagne er kjent for. Det finnes nok flere lokale som forblir nettopp det.

Men et par klassikere er verdt å nevne. Chaorce og Langres.

For å starte med Chaorce så er dette en upasteurisert kumelksost. Laget som små minihjul modnet i to til fire uker.

Chaource
Hvit blomstrete skorpe og blekgul ostemasse når den er ung, mer kremfarget når den har modnet litt. Moden ost har en fin nøtte- og saltsmak. Kan konsistensmessig ligne litt på Camembert, men er mer kremete. En veldig tradisjonsrik ost som visstnok stammer fra 1400-tallet.

Langres er også en upasteurisert kumelksost. Det er ikke så mange sauer og geiter i dette heller flate området. Kittmodnet og fått kost seg opp til to måneder. Blir vasket med Marc de Champagne. Har en klart oransjefarget og veldig spiselig skorpe. Tett konsistens og en rik kremsmak med lett syrlige overtoner. Får et karakteristisk krater på toppen som etter tradisonen skal fylles med nettopp Marc de Champagne før du spiser osten. Bruk gjerne Champagne dersom det er det du har.

Nå skal det sies at begge disse ostene lages ganske langt unna dagen løype. Ardenne-Champagne strekker seg ganske langt sør og det er i dette sørlige området ostene kommer fra. Men de er fremdeles fra regionen og de passer utmerket til lokal boblende drikke. Velg for så vidt den kvalitet du vil men bedre er best for å si det slik.

Skal du ha en tredje ost siden du likevel har Champagne så passer

Maroilles
Maroilles veldig godt. Den kommer litt lenger nordvest fra. Firkantet og fra områdene som heter Picardy/Nord-Pas-de-Calais. Dette er en stinker for å sagt det, men går godt til en ikke nødvendigvis Brut Champagne, om du har noe Sec liggende til kjøling.

Så ender det hele i Metz. Det er i Lorraine, og om du har hørt om Metz cheese så er ikke det ost i det hele tatt, men en pai. Vi er nå tross alt i quiche land.

Jada, jeg vet at vi også omtrent er i Munster-land. Det er en annen historie; dessuten anser jeg Munster til å være en Alsace-ost.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen