Taleggio – men den må være av latte crudo

Må skrive litt om Taleggio; jeg var jo ute og handlet det før pinse. Når sant skal sies har ikke dette vært en av mine favoritter, vet ikke helt hvorfor, men sånn er det nå blitt. Slik sett overrasket den positivt. Hadde nok forventet mer pondus og kraft, men denne var mild og melkete. Det er tross alt en rødkittost, og de har en tendens til å utfordre deg litt. Kan nok ha med det og gjøre at det meste av Taleggio som tilvirkes i dag er pasteurisert. Men unntak finnes, så som Taleggio Basso Arrigoni (Latte Crudo). Latte crudo betyr at den er ystet av rå melk. Upasteurisert altså.

Lang tradisjon

I utgangspunktet, og da snakker vi så langt tilbake som tidlig på 1300-tallet ble Taleggio ystet på gårdene i Val Taleggio om høsten og vinteren. Det er jo lenge siden, og i dag er det en for det meste industrialisert ost som tilvirkes over nesten hele Lombardia samt i to provinser i henholdsvis Veneto og Piemonte. Så for de store volumene er det nok ikke mye igjen av den opprinnelige håndverkstradisjonen. Derfor er nok osten blitt mildere med årene.

..og så Paven da

Tilbake litt til historien; såpass populær og kjent var osten i hine hårde dage at den er nevnt som en ost som ble servert på bankett til ære for Pave Clement den 6. i 1344.

Mild og myk

Smaken i dag er som nevnt mild, ren melkesmak med hint av sopp både på duft og smak. Skorpen er myk med guloransje farge, innslag av rosa og til tider flekker med blomstrende grå mugg. Akkurat det kan du nå skjære bort selv om du nok ikke tar spesielt skade av å spise det. På godt landbrød som den er, men osten hever seg også om den serveres lett lunet. Ta den på grillen en liten stund i disse sommertider. Kan også raspes og brukes i salater med stort hell. Kanskje ikke så lett å raspe, halvmyk som den er, men du kan nå prøve. Ellers blir den brukt i fondue lokalt, og de har sikkert en variant av Tartiflette på den siden av grensen også hvor den inngår som en naturlig ingrediens.

Å drikke til

Kan godt drikke rødvin til denne. Vin av nebbiolodruen og da er det nærliggende å se til Valtellina som ligger like ved. Er du veldig tradisjonell og vil til nebbioloens kjerneområde, heller Barbaresco enn Barolo for mitt vedkommende.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen