Go west!

Var så vidt innom det her om dagen. Fra et osteperspektiv er det mye mer interessant å oppleve i det sør-vestlige Frankrike enn for eksempel i Provence. Så forstår jeg det kan være andre ting som trekker også – til Provence. Men tenkte jeg skulle skryte litt av noen av ostene fra nettopp denne regionen i sør-vest, eller rettere sagt disse regionene. For det er tre av dem. Languedoc-Roussillon lengst øst, Midi-Pyrénées i midten og Aquitaine lengst vest. Disse regionene er igjen inndelt i departementer og for eksempel Languedoc-Roussillon består av departementene Aude, Gard, Hérault, Lozère og Pyrénées Orientales. I sistnevnte departement ligger min lille perle Collioure.

Mange av de gode osteopplevelsene finnes oppe i fjellene; altså Pyrinéene, men ikke nødvendigvis. Det er mange oster her og alt for mange til å gå detalj men noen av mine favoritter fra dette området kan vel alltids nevnes.

På vei vestover om du kjører bil passerer du Hérault, det er liksom inne i bukten det, der kysten svinger sørover. Litt ut på sommeren er det ganske brunsvidd her, og er det sol du er på jakt etter så lover det unektelig godt. Stopper du for å trekke frisk(?) luft vil du kjenne timianduft. Ganske fantastisk. Det betyr at det vokser ganske mye timian rundt omkring, som noen geiter går og spiser av. Av melken til disse geitene blir det en geitost av typen chèvre. Lingot St. Nicolas. Osten er veldig god, en av mine favoritter, med et flott preg av timian og geit. Denne osten og litt lokal tørr frisk avkjølt hvit vin, må bare prøves. Litt lenger mot sørvest, rundt Carcassonne lages osten Cathare, også en chèvre. I motsetning til de fleste andre geitoster av typen chèvre er denne stor som et tefat. Dekket med aske og

Cathare
med det karakteristiske våpenskjoldet til Katarene. Det ligner ellers veldig på logoen til Avdem gardsysteri på Lesja uten at jeg vet hva sammenhengen er om det er noen. Cathare er en flott ost som helst skal spises fersk. Mild i smaken og kremet i konsistensen.

En annen bokstavelig talt liten skatt fra departementet Lot er Rocamadour. En bitte liten ost på ca 35 gram, en munnfull altså. En fersk geitost dette også. Drar du opp i fjellene blir ostene faste og kan være av både geit, ku og sauemelk. Bethmale for eksempel kan være av melk fra både geit og ku. Ossau er en annen ost, fast fjellost og av sauemelk. Så er det et vell av andre oster, kjente og ukjente. Det er bare å finne seg et marked, smake og kjøpe. Litt vin og godt brød og du har en picnic god som noen.

Dette er også et veldig historisk område verdt å utforske. Mye god og rimelig vin. Flotte badebyer langs middelhavskysten og drar du helt vest så kommer du til Baskerland med sin gastronomi.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen