Ost og laktose

Jeg sto i kassakøen på en herværende nærbutikk i ettermiddag og hørte på en lettere indignert og irritert romsdaling som etterlyste laktosefri ost. Det burde de ha. Ikke så mye for laktoseintolerante fikk jeg inntrykk av, men for ‘muslimer og slikt’ som han uttrykte det. Det er kanskje en laktoseintolerant gruppe uansett? Laktosefri Gouda foreslo han for å hjelpe den butikkansatte litt på veien. Ost og laktose tenkte jeg, Gouda har da minimalt med laktose, om den har noe i det hele tatt. Jeg blandet meg ikke inn i diskusjonen. Jeg skribler litt her i stedet.

For god ordens skyld sjekket jeg hos melk.no, da jeg regner med at de er habile i saken. Ingen grunn til ikke å være det.

Hva er laktoseintoleranse?

Det er kanskje selvforklarende, men hva betyr det? Er intoleranse nulltoleranse eller kan man tåle litt?
Snakker vi om nulltoleranse er det om trent bare Pultost som går, for den har null laktose. Vanlige hvitoster i dagligvarebutikken har fra 0 til 0,5 g per 100 g ost. Altså fra null til 0,5 % laktose. Hvitmuggoster gjerne mindre. Noen tåler nok det, andre ikke. Slik jeg forstår melk.no så tåler visst de fleste noe laktose, men hver må finne sin grense. Uansett er det bedre å spise ost på brødskiva enn å maule den. Det har med fordøyelsen å gjøre. Noen har sagt at: The solution to pollution is dilution. Noe av det samme her.

Hva er så laktose?

Det er et godt spørsmål. Et annet ord for laktose er melkesukker. Det er et karbohydrat for øvrig, disse karbohydratene!! Forkommer naturlig i all melk. Så slik er det.

Hva skjer med laktosen?

All melk inneholder altså laktose, men ost inneholder lite og inkje. Det vil si slik jeg definerer ost, for alle former for brunost inneholder laktose. Ikke bare litt, men mye. Tingen er at når man yster, så skilles laktosen ut fra ostemassen sammen med mysen. Derfor inneholder ost lite laktose, mens brunost inneholder mye. Brunost er jo innkokt myse og melk. Det som måtte være igjen i ostemassen når mysen har rent av, forsvinner i modningsprosessen. Sikkert en god del forenklet dette da. Nå er det forskjeller, så har du laktoseintoleranse skal du uansett sjekke.

Og de som ikke har laktoseintoleranse?

De kan spise hva de vil uti melkeprodukter, og laktosen brytes ned i tynntarmen ved hjelp av et enzym som heter laktase. Spaltes til glukose og galaktose i følge Store Norske Leksikon. To forskjellige typer sukker altså. Spis ost du. Ost ost altså.

Gjør upasteurisert ost noen forskjell?

Mange hevder jo at de kan drikke rå melk mens de ikke kan drikke vanlig konsummelk fra butikken. Det må være opp til hver enkelt å erfare. Men hvis det er slik at laktoseintolerante tåler rå melk, så vil de i hvert fall tåle upasteurisert ost. Tenker jeg da.

Kilde: Melk.no/Store Norske leksikon.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen