Vinmonopolet

Jeg ser at det er en gryende bekymring for Vinmonopolets fremtidige sortiment der en stadig økende andel av utvalget i butikk er billige viner generelt og pappviner spesielt. Med pappviner menes altså Bag-in-Box. Jeg konstaterer også at stadig flere importører utvider sitt pappvinsortiment, også de antatt mer seriøse.

Jeg synes dette er beklagelig. Rett nok skal Vinmonopolet være for alle, men det må kunne gå an å tjene begge deler, altså massemarkedet, mainstream, på den ene siden og fine wine på den andre. Som et monopol er dette nettopp noe Vinmonopolet må ta på det største alvor.

Ja vi har bestillingsutvalget, men det har noe med at butikkene i større grad enn det som nå er utvikingen må speile det store sortimentet som ligger i nettopp bestilingsutvalget.

Jeg har vært en tilhenger av å beholde Vinmonopolet og har ikke sett noen som helst fordeler med å få vin inn i butikk, nettopp med den begrunnelse at det vil føre til en forflating av tilbudet med hyllemeter på hyllemeter med vin som Black Tower og J.P. Chenet. I en slik situasjon vil det nok sikkert dukke opp spesialbutikker, men de vil være for de få, altså i Oslo og noen andre byer.

Hvis utviklingen fortsetter som nå, så er det imidlertid ingen argumenter for å holde på monopolordningen. Synd, for det var en så god utvikling på gang. Men av og til tipper ting over, og det synes å være tilfellet med Vinmonopolet.

En klar ulempe ved å løse opp monopolet er selvsagt også at da forsvinner Norge som det paradis det er for rimelig kvalitetsvin. Da får vi en tilstand hvor markedspris rår. Avgiftsnivået sørger for at skikkelig billig vin heller ikke blir noe billigere. Det er vel imidlertid greit nok.

Kan dra parallellen til ost. Ikke mye spennende ost i en gjengse dagligvarebutikk, verken lavpris eller supermarked. Trygge kjedelige industrioster alle har hørt om. Slik vil det bli med vin også. Trygge kjedelige industriviner alle har hørt om.

Jeg håper Vinmonopolet løfter blikket og forlater forfallspolitikken slik at vi kan se en tydelig satsing på kvalitet i stedet for billig og dårlig masseprodusert industrivin. Vinmonopolet bør se det som sin oppgave å få nordmenn til å drikke bedre og gjerne mindre vin hver gang vi drikker. Å fremme en bælmekultur er ingen tjent med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.