Tull og Toll

Tull og toll. Tulletoll og tolletull. Ikke at jeg vet om dette vil føre til økte priser, det er det både regjeringen og bøndene sier. Og da forstår jeg ikke helt denne tollen.

Ingen effekt

Mitt spørsmål er at dersom dette ikke vil ha noen særlig effekt, hvorfor innføre det da? Bare for å terge EU?? For å beskytte Jarsberg og Norvegia? I så fall forstår jeg tollen på Emmentaler og Gouda. Manchego og Parmigiano Reggiano er nok folkets favoritter. De rører man selvsagt ikke. De andre synes å være tilfeldig valgt bortsett fra Gammel Ole og Västerbotten som er unntatt for å tekkes våre naboer. Kanskje kan de mildnes litt i EU også.

10% import

Leste her om dagen at importen av ost står for 10% av totalt ostekonsum her i landet. Hva er da problemet? Hvis norske oster står for 90% av konsumet så har vi faktisk behov for noen alternativ, og det synes jeg vi kan få lov til å spise med god samvittighet. Av 10 kilo ost vi kjøper er 9 kilo norsk. Det er en drømmesituasjon for de fleste markedsaktører uansett bransje. De fleste av oss spiser norsk ost og stort sett bare det. Skal vi i en noenlunde fri verden øke markedandelen for norsk ost ytterligere må vi nok forby import. Vi vil nok ikke spise noe særlig mer ost, men markedandelen vil nå i hvert fall bli 100%. Bedre blir det ikke.

Menneskets behov for variasjon

Et hvert menneske har et visst behov for variasjon. Det er grenser for hvor mye Jarlsberg og Norvegia og desslike vi greier å trykke i oss, men det er tydeligvis ikke nok. Men å skulle spise norsk ost bare fordi det er norsk ost blir for dumt for meg.

Jeg vet ikke hvem som bestemmer hva som skal importeres på den tollfrie ostekvoten og hva som faller utenfor. Det som kan gi norske bønder og meierier mer volum er jo at de overtar leveransene av revet industriost.

Tollvern i alle land

Alle land har i mer eller mindre grad et tollvern som omfatter landbruket. Så også i Norge og det er greit. Men jeg har skrevet før at jeg tror på konkurranse, at den skjerper og at det er fullt mulig å beskytte norske bønder i hjel. Dersom det ikke er et ytre korrektiv på en eller annnen måte vil monopolisten til slutt dø på grunn av manglende evne til fornyelse. Man er så salig fornøyd med seg selv at faresignalene overses når de kommer. Tine har en markedsandel på 70-75%.

Dersom Tine synes vi spiser for lite Tineost må Tine lage produkter som vi forbrukere vil ha. Gårdsysteriene greier det, og får så vidt jeg vet solgt sine produkter uten for store problemer. De representerer et alternativ akkurat som importosten gjør. Et alternativ vi etterspør. Ingen kan regulere meg til å spise enda et stykke Jarsberg hvis det ikke er det jeg vil ha. Men av og til er det det, selv i denne familien. Med lov skal landet bygges og med toll skal jeg gåsestappes med norsk ost til det tyter ut både her og der.

Hvordan fordeles den tollfrie kvoten?

Vi importerer godt og vel 10 000 tonn ost i året. 7 200 tonn er tollfrie. Da er det viktig at vi sørger for å få all den revne industriosten samt Arla sin fake danske «feta» inn på den kvoten. Så får vi andre betale i dyre dommer for Abondance, Saint-Nectaire, Maroilles, Salers, Cantal, faste sauemelksoster og mange til fra Frankrike. Så har vi Italia…. og Spania. Britiske oster; cheddar, hva galt har cheddar gjort?. Ja slik kan vi nok holde på.

Vi står han av

Men altså, vi er nordmenn; vi tåler nok dette også. Som det meste annet.

10 thoughts on “Tull og Toll

 1. For Appenzeller,og Disel,betaler jeg det det koster,solenge jeg vil spise ost eller kjøre bil,sånn er det bare.

 2. Vi gjør alle våre valg og prioriteringer, og jeg kan godt forstå at du prioriterer slik. Nå er Appenzeller unntatt, dvs. den beholder gammel kronetoll på 27,15 per kilo. Går den opp i pris så er det fordi noen ønsker å kryssubsidiere. Appenzeller er en veldig god ost for øvrig. Godt valg.

 3. Gjoer som amerikanerne i 1973 – de gikk i kjoettstreik, og prisene falt, og folk oppdaget ogsaa andre ting….og kjoett forbruket ble mindre i varig tid
  Bare boikott f.eks Jarlsberg og andre norske monopoloster i noen maaneders, saa faar nok de subsiderte landbrukerne NOK…og proteskjonismen vil falle…

 4. På en skala fra 1-10, så vil eg si at norsk ost ligger på en klar nuller. At noen skal tvinges til å spis den, er jo en ren skam. Samme gjelder forresten norsk sjokolade som er full av fett.

  Ta en tur til Frankrike sier jeg bare. Her til lands blir kommunist teppet lagt så tjukt over øynene på folket. At de ikke lengre klarer å skille rævhøle fra kjæften.

  1. Tja, det er en god del veldig god ost i Norge, laget av små uavhengige ysterier. Men er enig i at det er mye uinteressant hvitost også.

 5. Ang at vi kun importerer 10%: Et veldig godt poeng at det er fåfengt å prøve å øke markedsandelen på norsk ost ytterligere. Det jeg leser igjennom linjene her er: Når Arbeiderpartiet og Senterpartiet sier at de gjør dette for å øke norsk produksjon, så er dette renspikka løgn for å sukre den bitre pillen som forbrukerne er lei av å svelge. De gjør med andre ord omleggingen kun for å kunne øke prisene på sikt. De vil ikke øke prisene før valget, men denne endringen har gjort det mulig for bøndene å presse igjennom prisøkningen i neste jordbruksoppgjør når det trolig er de borgerlige som sitter ved makten. AP og SP har nå lagt til rette for økte priser (og tilsvarende dårlig utvalg) etter valget, og det er høyresiden som vil svi, mens det er forbrukerne som er taperne.

  Ang. variasjon: Veldig enig med deg!!! Vi må få lov til å spise noe av den gode maten som svensker og dansker får lov til å kose seg med. Det blir litt trist med kun norsk husmannskost. Denne politikken har vært hovedårsak til at norsk matkultur er på et absolutt minimum. Bare at nordmenn karakteriserer ost etter farge (brunost vs hvitost) er et klart tegn på at vi ikke helt har forstått hva vi går glipp av mht kontinental matkultur (emmentaler, cheddar, gouda, parmazan, chevre, og Gud-Vet-Hva). Mange mennesker mener at det å spise godt er en viktig del av god livskvalitet (- å spise godt er f.eks. ofte et viktig element i en god ferie, hotellweekend eller utenlandsreise). Når OECD måler at Norge er så godt land å bo i, så har de neppe tatt i betraktning det triste tilbudet av mat i dette landet.

  Ang. tollvern: WTO har stadfestet at Norge har HØYEST TOLL AV ALLE VERDENS INDUSTRILAND! Så det er åpenbart at Stoltenberg-regjeringen nå har staket ut en kurs som går i fullstendig feil retning her.

  Ang. «Vi står han av»: Helt enig! Det er veldig irriterende, men dette holder vi nok ut noen år til. Det store spørsmålet er hvordan bøndene og Senterpartiet – et lite parti rundt sperregrensen – klarer å stelle i stand så mye irritasjon og trøbbel for vanlige forbrukere. Det eneste svaret jeg kan finne er at stemmene på Arbeiderpartiet i forrige valg var ensbetydende med en stemme på Senterpartiets toll-polikk. Det er jo vi som stemte AP ved forrige valg som har aktivt stemt frem denne politikken, så vi velgere må skylde på oss selv. Det nytter ikke å ha stemt på dette først, og så komme i etterkant å syte. Så, jeg har ikke grunn til annet enn å stilltiende akseptere dette, og «stå han av» – og kanskje klage litt på meg selv og politikerne jeg har stemt på på en blogg i ny og ne 🙂

 6. Det er jo importørene som velger å bruke den tollfrie kvoten på tysk industriost og juksefeta. For kvalitetsosen er folk villig til å betale høy pris likavel har de funnet ut. Det kunne være interessant å få vite mer om hvilke oster som blir importert og på hvilke kvoter, og hvem importørene er. Medienes dekning av saken er veldig lite imponerende. Ingen veit forskjellen på den ene og den andre osten, og de trykker bilder av en camenbert, en brie og en roquefort som illustrasjon til dekninga av ei sak om avgiftsøke på faste oster.

  1. Ja det er korrekt, så da er det et spørsmål om hvem som vinner, industrien som vil ha mest mulig revet industriost inn på tollfri kvote eller de små spesialimportørene som tar inn kvalitetsost. Dersom myndighetene virkelig ønsker å tilføre norske bønder og meieriindustrien mer volum så må de stoppe importen av revet industriost. Å mer eller mindre stoppe importen av Cheddar og Emmentaler redder verken bønder eller meierier.

   Når det gjelder hvem som har greie eller ikke greie på ost, så gjelder nok det litt regjeringen også. Munster er for eksempel en mykost, men er med med i de 14 faste og halvfaste ostene. Og ingen i bransjen forstår helt utvalgskriteriene. Har invitert landbruks- og matministeren til å skrive et innlegg på bloggen for å forklare resonnementene bak innføringen. Foreløpig ingen respons.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.