Trendskifte hos Tine?

Vi har sett det på bryggerisiden, en enorm boom i lokalbrygget øl fra små håndverksbryggerier. Hansa har kjøpt seg inn i Nøgne Ø for å være med på denne utviklingen. Det er vel rimelig å anta at vi får se mer av samme sorten. Da vil over tid mangfoldet forsvinne igjen.

Småskala er trenden nå

Vi ser det samme på ostesiden. Det har kommet til mange små ysterier siden Lars Sponheim endret regelverket slik at gardsbruk kunne foredle melk utenfor kvotesystemet. Tidligere måtte de levere all melken til Tine for så å kjøpe tilbake om de ville yste. Det har skapt et voldsomt mangfold som ikke nødvemdigvis ere like lett å få tak i alle steder. Nå er det vel slik da med lokalprodusert mat at den i en viss grad skal være lokal.

200 gardsysterier??

Jeg har ikke oversikt over alle gardsysterier i Norge. Støtter Norsk Gardsost og får derigjennom en viss oversikt. Nå har jeg slett ikke noe behov for å vite om alle heller, men jeg vil gjerne ha oversikt over de beste; og definitivt over de beste som ikke pasteuriserer melken. Det har jeg sikkert bare til en viss grad.

Det er det nok andre som har. Er det derfor jeg synes at vi ser antydning til et trendskifte hos Tine?

«Singel origin»

De har kommet med flere oster i det siste som kun ystes på ett ysteri, gjerne på små ysteri. Jeg ser at de reklamerer med Stor smak fra ein liten stad om Setesdalsmør frå eit av dei aller minste meieria i Noreg. Det går jo på tvers av sentraliseringstrenden som ellers rir landbrukssamvirket. Tidligere har det samme meieriet (kanskje) levert geitesmør uten at jeg vet om det var en engangsforeteelse eller ikke. Smakte bra gjorde det, men ikke på grøt.

På ostesiden ser vi at det lanseres og/eller fremheves flere varianter fra mindre meierier. Kvitlin fra Ørsta som vel har skifet navn fra Lykle? Var dere litt for kjappe og ufeilbarlige der? Har vel skjedd før det? Balsfjord. Chèvre (fra Haukeli). Ridder fra Tresfjord. Det reklameres for Hvit geitost ser jeg, uten at det fremgår hva det er.

Et stykke frem

Dette er vel og bra. Men dere har litt igjen. Det er litt for lite unikt. Ryktet forteller at melken fra Aurenes gard på Jæren går til Haukeli siden Knuden ikke blir ystet. Med respekt å melde så er det himmelvid forskjell på det som var Knudenosten og Chèvre fra Haukeli. I prinsippet samme melken, men forstår at det er mange andre bønder som også leverer til Haukeli. Hvis det stemmer da.
SONY DSC

Tine upasteurisert?

Når kommer dere med den første upasteuriserte osten? Det ryktes også at dere har tenkt tanken. Hvorfor ikke upasteurisert Jarlsberg fra Elnesvågen? Har nevnt det før uten at jeg forventet noen respons, og venter det ikke nå heller. Den produseres i hele hjul, modnes på treplanker, så det meste gjøres på den riktige måten. Kan begynne der. Den blir nå uansett modnet mer enn 60 dager så noen stor risiko er det ikke. Til og med amerikanerne og FDA (Food and Drug Administration) godtar det. Da er det rimelig risikofritt.

Osteriet.no

Osteriet.no. Flott initiativ det, men ikke la det bli et skinnhellig alibi. Løft fram gardsostene slik dere sier. Foreløpig har dere et godt stykke vei å gå. Folk kommer aldri til å bytte ut Jarlsberg og Norvegia på brødskiva likevel. Gardsoster som koster fra 300 til 600 kroner kiloen blir ikke hverdagsoster. Og når det skrives om ysteprosessen, så fremstilles det som en selvfølge at melken pasteuriseres. Men det er det jo ikke. Bare fordi dere gjør det.

Så kanskje er dette som skjer et bittelite tegn på et begynnende trendskifte hos Tine. Småskala og lokalmat er jo en trend nå. Vær raus og løft dem fram Tine, det er eiernes deres. Dere vil tjene på det i lengden.

Håper i hvert fall dere ikke faller for fristelsen med å ordne det med en makta rår-strategi.

Del ostekunnskapen med andre!

2 thoughts on “Trendskifte hos Tine?

  1. Fremtiden er spennende ! Jeg krysser fingrene for mer upasteurisert melkebruk til deilig osteproduksjon. Og åpner Tine for det kan jo alt skje .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.