Tre oster i Burgund

Leste et intervju med ansvarlig for Alain Hess, en ostebutikk i Beaune. En butikk jeg selvsagt skal innom i oktober. Skal bo bare 260 meter unna. Google maps er flott. På spørsmål om hva hun vil anbefale som typisk ost fra Burgund svarte hun: Abbaye de Cîteaux, den skrev jeg om her om dagen. Altså moderosten til Munkeby. Det er en Reblochon-type. Har også skrevet om historien bak den, Reblochon altså, som har paraleller til de norske fjellgårdene på en fjordhylle. Et godt valg synes jeg. I Norge er det nok vanskelig å få tak i denne osten, og da er Munkeby et naturlig valg. Det er tilnærmet samme osten.

Dernest var det selvsagt Epoisses, selve osten i Burgund. Rødkittost vasket i Marc de Bourgogne. Ganske opulent som britene ville ha sagt. Begge disse er upasteurisert. Selv om Epoisses kan også fås pasteurisert. Det er ikke så interessant fra mitt ståsted. Den lages fermier men også industriel. Etter en episode i 1999 der to mennesker døde av listeria etter å ha spist osten, ble AOC-reglene endret slik at det ble lov å pasteurisere den. Det utvidet selvsagt også eksportmulighetene.

Den tredje og siste hun anbefalte er jeg ikke helt med på. Det er en kremost som Alain Hess har utviklet selv, og det er nok grunnen til at den ble anbefalt. Den heter Délices de Pommard og er da en kremost som i utgangspunktet ble krydret med sennepsfrø. Sennep er jo som kjent også noe de driver med i Burgund. Så da har de kombinert de to. Senere har det kommet flere smaker til. En kremost med sennepsfrø greier ikke å vekke den store entusiasmen hos undertegnede. Skal nok smake for å ha gjort det, men kremost er stort sett kremost og krydderost skal du få billig av meg. Kremost naturell på en bagel sammen med søt løk og skivete modne tomater og havsalt er veldig godt. Samt kremost i ostekaker. Det stopper imidlertid der.

Da ville jeg heller ha valgt en chèvre. Charollais for eksempel. Av rå melk og AOC den også. En ypperlig og fyldig hvit geitost som godt matcher en hvit burgunder. Det gjør de to andre også, for øvrig. Unngå eikepreg i vinen, men det synes jeg personlig gjelder generelt. Om du skal ha en flott og ikke for dyr vin, så velg for eksempel Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble. Ligger i basisutvalget. Denne er nok mest tilpasset Charollais’en. De to førstnevnte ostene tåler mer av det meste i vinen.

Server dette med godt og ferskt fransk landbrød og noen modne pæreskiver.

Vel bekomme.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen