Torta di Peghera

Det er ikke så ofte jeg spiser italienske oster, opplever at de ofte er pasteurisert og da faller de litt utenfor. Nå finnes det absolutt unntak, så det er ikke det. Har vel fokus mer på Frankrike, Storbritannia og Norge. Nå hadde jeg en fantastisk opplevelse med Robiola di Capra i romjulen, så de får det nå til italienerne også. Dagens ost er slik sett en gammel kjenning, Torta di Peghera, en særing av kumelk, selv om det finnes mer ekstreme varianter av arten ostesæringer.

torta di peghera
Torta di Peghera

Val Taleggio

Val Taleggio er jo en dal og i fordums tider ble det til og med ystet Taleggio der. Derav navnet på osten (dalen kom først). I dag er det nærmest en ekstrem sjeldenhet. Torta di Peghera derimot, den ystes der, og for en stor del rundt byen Peghera, men ikke bare der. Det betyr at det er en ost som ystes på små meierier. Det er ikke akkurat en dagligdags ost, ei heller her i dette ostehuset. Noe på grunn av at den er italiensk, selvsagt, og så er den i hvert fall litt spesiell. Så i mangel av noe annet som fristet i ostedisken, så falt valget på den.

Torta di Peghera

Skorpen er jo en nytelse å se på. Dype tverrgående furer som jeg ikke har sett på noen annen ost, lys blek ost som dessverre har en konsistens som gjør at jeg får assosiasjoner mot slik taffelost du finner i dagligvarebutikken. Den har litt sting, det skal den ha. Den har vasket skorpe, så da er det kanskje ikke så uventet? Litt knusp når du spiser skorpen, for det gjør du vel? Sitter fantastisk mye smak der. Når du først har kjøpt denne osten, så regner jeg med det er for smaken. Modnes i 45 dager, minst. Osten finnes både i en rå, en termisert og en pasteurisert variant. Mitt eksemplar var termisert. Noen vil si at den da er ystet av rå melk, men det er den ikke. Melk som er varmet opp til over 40 grader C kan ikke defineres som rå.

Når sant skal sies så finns det også en geitemelksvariant; Torta di Peghera di Capra, slett ikke så berømt som sin kumelkssøster, men så er den da også pasteurisert.

Å drikke til

En rødvin i mellomsjiktet når det gjelder fylde. Det kan være en Langhe Rosso, for eksempel.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen