Tønnemodnet Feta

Ja, tønnemodnet Feta. Barrel aged. Har ikke sett det i Norge, men så er jeg ikke så avansert uti Feta at jeg handler det på ostespesialer, så det er godt mulig den finnes der. Feta er pasteurisert, som nok all gresk ost er, og dette eksemplaret er intet unntak. Da reduseres nerdefaktoren min betraktelig. Men i hvert fall lagret tre måneder i tretønner av bøk.

Tønnemodnet Feta
Tønnemodnet Feta

Og dette er noe annet. Helt annet faktisk. Min Feta er tilvirket av et meieri, Roussas, som ligger litt nord for Athen; på fastlandet altså. Det meste av Feta’en må uansett komme fra fastlandet med unntak av den som kommer fra Lesbos. Slik er reglene. Kjøpte den på flyplassen i Athen, så den er sikkert kommersiell nok. Markedsføres som du kan se på bildet av Gaea, kjent nok fra norsk dagligvarehandel.

For det første så lå ikke denne Feta’en i saltvann. Tørr. Hadde en helt annen konsistens enn den jeg kjenner; også den jeg normalt spiser i salater som kommer på boks og er fra Hellas. Det er vel bøketønnene som slår inn da. Denne er litt gummiaktig i tyggeanslaget. Behagelig saltpreg, ikke noe overfladisk, og med en fantastisk fin syrlighet som sitter lenge i munnen. Ganske mild. Fargen er imidlertid Blendahvit så det holder.

Dette er en god Feta, så det skal være skitgode tomater før jeg bruker den i en gresk salat. De tomatene sliter jeg med å finne i Norge.

Blendahvit Feta
Blendahvit

Roussas er et etter måten stort meieri selv om det er et familieforetak som har drevet på siden 1952. Har nettopp flyttet inn i nytt anlegg og har en kapasistet på 10 000 tonn ost i året. Da er det ikke håndverk lenger, i mitt hode i hvert fall. Men PDO-ost er det uansett. Det må det være skal det være en Feta. Slik er det.

Å drikke til

Hadde prøvt meg med en rosévin. Ikke syre på schilchernivå, men ut over det kan du vel velge forholdsvis fritt. Også en lett rødvin går, Beaujolais for eksempel. Sikkert noe gresk også, men det kan jeg ikke noe om.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.