To nye Chèvre

Det virker som Fromagerie har fått inn en ny leverandør. Det har i hvert fall kommet inn en del nye oster fra Androuet som også er en fransk affineur (ostemodner). Der fant jeg altså to nye chèvre denne uken. Ikke nye oster slik sett, men nye i Oslo; i hvert fall nye for meg. Nå har jeg ikke vært hos Gutta på en god stund, så jeg vet ikke hvordan det ligger an der. Det er ikke noen boikott fra min side, men så enkelt som at jeg tar banen og toget til og fra jobben, og da blir det Majorstuen som gjelder når jeg handler ost.

Saint Domnin fra Provence

Den første er en kvadaratisk ost som ser ganske så lekker ut, dekorert med lavendel. Lys i skorpen med fine rette striper. En pryd for et hvert ostebord denne her. Av rå geitemelk og fra en liten gård i Provence som, om ikke jeg tar helt feil, heter Le Petit Jabron. 230 geiter som beiter i vakre områder preget av timian, uten at det kjennes i ostesmaken. Fin myk konsistens, fløteaktig i munnen, men veldig mild i smaken. Kanskje vel mild for en garvet chèvrefantast. Muligens noe ung ennå, jeg glemte å spørre om alderen. Men bevares, det er en flott ost og den tar seg som sagt veldig godt ut. Kjenner du noen som ikke er så bevandret uti Chèvrens verden, er dette en veldig bra ost å starte med. Anbefales. Prøv den med litt solbærsyltetøy!

To nye Chèvre
Saint Domnin fra Provence, dekorert med lavendel.

Chèvre des Gors

Ser jo rett og slett snodig ut denne her, så godt som kulerund. Litt flattrykt under så den ikke skal trille i vei. Dekket med aske. Kommer fra en gård som ligger langt sørvest, en liten landsby som heter Melle, ca. midt mellom Poitiers og La Rochelle. Og om det er viktig for deg, så heter hun Hélene Servant, hun som har ystet den. Da vet du hvem du skal spørre etter om du kommer forbi Melle altså. En konsistensmessig veldig kompakt chévre dette. Litt tørr også, og den klister seg godt opp i ganen. Ikke noe uvanlig for denne type geitoster, det er bare det at jeg foretrekker dem litt løsere og mer kremete i konsistensen. I forhold til geitosten over, så er denne mer typete i smaken, og det er jo en fin ting. Av rå geitemelk denne også, for øvrig.

to nye chèvre
Chèvre des Gors

Å drikke til

Til Saint Domnin er det ganske tradisjonelt. Enten drikker du lokalt, altså hvit eller rosé Provence, eller en hvit Loire på Sauvignon blanc-druen.
Når det gjelder Chèvre des Gors så vil jeg anbefale en frisk Muscadet fra det vestlige Loire.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.