Tar han utfordringen landbruks- og matministeren?

Jeg er Facebookvenn med den forrige landbruks- og matministeren, men han ble byttet ut. Så det hjelper vel lite. Så har vi fått en ny som heter Trygve Slagsvold Vedum og som ønsker å innføre prosenttoll på blant annet ost. Nå er det vel en viss fare for at konsekvensene for indrefilet og slike saker fra Uruguay blir større en for ost. Vi har tross alt en tollfri ostekvote på 7.200 tonn som da utgjør nesten ¾ av total osteimport.

Ryktene svirrer

Nå har ryktene svirret ganske lenge om mulige og umulige konsekvenser, slik at jeg tenkte jeg skulle få landbruksministeren i «tale» for å forklare hva som får toll og hva som er unntatt og hvilke konsekvenser dette vil gi. Hadde vel håpet å få litt hjelp av fiskeriministeren som jeg da er venn med på Facebook til formidlingen av ønsket. Har ikke fått noen respons ennå. Men jeg er ikke helt familiær med byråkratiet så det kan hende jeg er en tidsoptimist i dette tilfellet her.

Det kan jo være at denne diskusjonen som har sirkulert i både sosiale og mindre sosiale media har vært en storm i et vannglass, og det var det jeg gjerne ville ha bekreftet eller avkreftet. Så kan vi ostenerder slå oss til ro eller forberede oss til et aldri så lite protesttog.:-)

Må som sant er innrømme at dersom det verste utslaget av tollen blir at industriprodusert Gouda blir dobbelt så dyr, så kan jeg leve med det. Stort sett bare Smart Club som vil reagere på det.

Nå sier ryktene at noen store faste oster er unntatt. Det er flott men jeg skulle gjerne sett hele listen for det er nioen faste oster som ikke nødvendigvis er så store, men desto kvalitetsmessig bedre som jeg ikke kan se noen grunn til at skal koste mer skjorta enn de allerede gjør. Hva skjer for eksempel med Salers? Det er slike ting jeg lurer på og gjerne skulle ha avklart.

Definisjoner

Hvordan defineres myke oster er et annet spørsmål. Vi har hørt om Brie og Camembert, men hva med den store gruppen som heter chèvre? Ikke et ord er nevnt. Chèvre er en av mine favorittoster. Knudenosten greier seg for øvrig meget godt i konkurransen med importert chèvre, så ingen grunn til proteksjonisme der.

Det var nå noen av spørsmålene jeg gjerne skulle sett at ministeren tok seg tid til å skrive litt om. Men jeg må kanskje vente til statsbudsjettet er lagt fram og finne ut av det selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.