Takk for det gamle!

Den osten du ikke har fått tak i nå, anbefaler jeg at du lar vær å servere (!) Du trenger ikke ha ost dersom noe plastpakket fra besinstasjonen er alternativet.

Et år er til ende om noen få timer. Et år som i ostesammenheng har vært preget av tidvis høy temperatur. Jeg sikter selvsagt til innføringen av monstertoll på 277% på stort sett all småskalaost fra Europa og ellers i verden. Norge er et viktig marked for mange av disse småprodusentene, gårdsprodusenter, små cooperativ, håndtverksbedrifter som tilvirker unike produkter, noen med opprinnelsesbeskyttelse, andre ikke, men ikke nødvendigvis noe dårligere for det. I en tid med stramme økonomiske rammer rundt om i både Europa og ellers er vi et stadig viktigere marked.

Derfor gjør vi, Utenforlandet og Herrefolket her nord, vårt beste for at de skal kjenne det litt mer på kroppen.

Vi må knuse noen egg for å lage omelett. Det synes å være tankegangen i dette tilfellet. Og de eggene som er blitt knust er de utenlandske småprodusentene som er en viktig inspirator og konkurrent til våre egne spesialprodsenter.

Synd. Da jeg var ung samlet vi egg. Vi stakk hull i begge endene og blåste ut innholdet. Vi trengte ikke knuse dem. Det hadde vært mulig å manøvrere litt smartere.

De store importørene får fortsette som før med den osten de har importert, samt at de har fått for seg viktige oster på 14-listen, så som Le Vieux Pané og Saint Albray. Fullstendig uinteressante helkomersialiserte industrioster som hvilket som helst meieri i Norge hadde gjort like bra. Men slike oster skal ikke norske meierier produsere. Tydeligvis. Da heller sperre for skikkelig god håndverksost tilvirket etter gamle tradisjoner og med lidenskap. Som skaper mangfold heller enn å rasere norske arbeidsplasser.

Jeg setter imidlertid min lit til at fornuften kommer seirende ut av dette. Jeg forstår hensikten men er ikke nødvendigvis så pessimistisk på vegne av norsk landbruk som landbruket selv er. Det krever imidlertid evne til endring. Det er kanskje der det ligger? Landbruket vet best selv, om de evner å innrømme det. Det kan nok være den vanskeligste oppgaven. Det enkleste er tross alt å be om beskyttelse. Enig i det. Men kanskje ikke det beste.

Nå har myndighetene tatt ut maks toll av hva som er mulig innenfor de internasjonale avtaler vi har inngått. Hva om det ikke hjelper? Er ikke nok? Hva blir da det neste?

Det skal bli spennende å se om tollen rammer slik som det er spådd. Spesialbutikkene har vel hamstret slik at de greier seg gjennom den første tiden av det nye året og så får vi se om byråkratiet og den politiske ledelsen har noen annet enn krabbegir.

Bøndene er fornøyde, lite blir annerledes annet enn at vi som gjerne vil ha norsk og utenlandsk kvalitetsost av gårdstypen (muligens) må betale mye mer for begge.

I god norsk sosialdemokratisk ånd har vi rett nok fått de 14 som skal ha gammel kronetoll. Det har staten bestemt. Slik er smaken din, dette er ostene; vær fornøyd.

Men uansett. Takk for det gamle!

Og vel møtt i et nytt og gullende rent år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.