Svedjan ost – enda et svensk gårdsysteri

Plutselig så dukket det opp et nytt svensk gårdsysteri som yster av rå melk, Svedjan Ost. Jeg lurte litt på hvordan det skulle gå an å få smake de ostene, langt unna som ysteriet ligger. Til Skellefteå-området er det ca 1 000 kilometer hver vei, så det er ikke noen svipptur akkurat. Men på samme måte som jeg ble gjort oppmerksom på gårdsmeieriet, fikk jeg smake ostene. Overleveringen skjedde på parkeringsplassen ved Prix Skullerud en søndags formiddag. Vel, ikke var det dramatisk og ikke hadde vi noe å skjule, men det var praktisk å møte Amir i Premium Gourmet akkurat der.

To av Svedjan Osts oster

Han hadde nemlig vært i kontakt og bedt om vareprøver. Det kan jo han gjøre som selger ost. Men det kom altså også meg til gode. Svedjan ost er ikke noe stort ysteri, de færreste gårdsysterier er det. De yster ca fem tonn ost om året med melk fra egen besetning, som teller 37 kyr.
Dermed fikk jeg smakt to av gårdsysteriets tre oster; en fastost i typisk Västerbottenstil, grynpipig som svenskene sier (det synes jeg er et flott ord, grynpipig). Men til dere der ute som synes at Västerbottenost er så godt; dere har ikke smakt Västerbottenost før dere har smakt Gårdsost fra Svedjan ost. Mitt eksemplar var modnet i 14 måneder. Fin konsistens, passe fast, men litt kremete og saftig i munnen og med masse knusp mellom tennene. Krystaller det da. Søtlig anslag av melk i smaken. Fin gulfarge. Den ble smakt mot en Parmigiano Reggiano, og sistnevnte tapte den sammenligningen.

Svedjan blå var det noe mer delte meninger om i familien. Modnet mellom fem og syv måneder. En stram ost med et snev av en blanding mellom sødme og bitterhet, samt en markant, men kort, ettersmak som gir litt svie i ganen. Kremete konsistens. Veldig fin og blå muggsetting som minner meg om en Gorgonzola jeg spiste for litt siden. Var stram den også. En fyldig ost, ikke for nybegynnere, men tvert imot en ost for de mer avanserte blåmuggostspiserne.

Svedjan
Gårdsost og Svedjan Blå.

Tilgjengelighet

Dessverre ikke tilgjengelig i Norge foreløpig, så nærmeste utsalgssted er Stockholm. Hvis ikke Premium Gourmet tar den inn da.

Å drikke til

Gårdsosten går fint sammen med en moden Chardonnay, men også en rødvin vil fungere godt her. Gjerne Pinot Noir. Jeg prøvde den i går med et glass Morgon, og det fungerte helt utmerket.

Svedjan Blå krever søt hvit vin. Bru-Baché Jurançon La Quintessence eller en god Sauternes.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen