Blå Vägen fra Straumbotn Gårdsysteri

Her har vi noe å lære av amerikanerne. Hva da? Å sende ost i posten. Det tacklet Posten heller dårlig. Noe som gjorde at det tok 8 dager å få en ost fra Rana til Oslo, med Postens bedriftspakke Dør til Dør. Så langt er ikke dette landet. Ost og vin på postordre (og en mengde annet) er stort i USA. Og det funker. Skal du ha fest og vil ha osten din levert om formiddagen sammen dagen så får du det. Nok om det. Det hadde gått raskere om jeg hadde sittet på trappa og ventet. Rett nok er jeg opptatt av ost, men altså..

Nå er den i hus, Blå Vägen fra Straumbotn Gård, og godt er det. Grunnen til at den kom reisendes med posten er at den ikke er å få i Oslo, Hovedstaden. Det må noen ordne opp i. Kåret som en av Nordlands deltakere i konkurransen Det Norske Måltid, det var grunnen til at jeg fattet interesse og tok kontakt.

Så da var det jubel i heimen, ny ost på gang, en vi aldri har smakt før. Det skal de ha, familien Aursnes.

Født 28. mars denne her. I år ja. Altså neste fire måneder gammel. Og fremdeles har den mye å gå på modingsmessig. Dufter godt og friskt av sopp og melk. Blekgul ostemasse med offwhite kjerne.

Blå Vägen fra Straumbotn
Ikke så gjennomboret av blåmuggårer som mange andre, noe som teller postivt. Kremaktig og fast i den forstand at den ikke smuldrer som mange blåmuggoster gjerne gjør. Men ganske tørr i konsistensen når du får den i munnen. Mild og veldig god synes vi. Og så er det en ufattelig vakker ost. Det høres kanskje litt snålt ut at en ost som ser ut som om den er glemt i en mørk og fuktig kjeller i hundre år er vakker, men det er den. I hvert fall hvis du har sansen for ost og mugg.

Nå er det ikke så ofte jeg har en hel ost i hus, så det gjør unektelig noe med totalinntrykket. Så er den også ystet med mye kjærlighet. Det er godt for det meste.

Den er pasteurisert, min eneste sorg opp i dette. Men for all del, det er mulig å lage god ost av pasteurisert melk. Det viser både Straumbotn Gård og Tingvollost.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.