Stilton – stor smakstest

Stilton
Stilton – litt av utvalget i Norge fra dagligvarebutikken

Stilton er for mange selve juleosten, selv om mange også gjerne vil ha Edamer på frokostbordet disse dagene, men den skal vi la ligge denne gangen.

Noen ord om Stilton i krukke

Jeg har også med et par krukker, disse krukkene som jeg har rakket ned på så mange ganger. Det er ikke noe galt med dem, men hvis vi tar en av de små på 100 gram og runder av så er det 50 kroner for osten og 149,- for krukken, håper du tar vare på den. Fant også en annen som kostet 299 for 100 gram, og det uten at produsentene var oppgitt. Det er bare seks ysterier som kan lage blå stilton, så det burde være mulig. Topp kvalitet stilton koster mellom 450 og 700 kroner per kilo, hvis du ikke absolutt må ha med krukken. Men altså, du gjør som du vil – og nå har også jeg kjøpt et par krukker – for å teste.

LES OGSÅ: Malus Danica og Stichelton

LES MER OM STILTON HER: Stilton Cheese Makers Association

Historien om stiltonosten

Historien om osten kan du lese mer om i boken «mine osteperler», men kort fortalt var ikke utgangspunktet en blåmuggost, mer en kremost av noe slag. Det var det som ble solgt og servert på The Bell Inn i byen Stilton. Derifra utviklet det seg, og er en av grunnene til at vi snakker om både blue og white Stilton. Hos oss er den synonymt med en blåmuggost. Jeg har ikke som jeg kan erindre smakt den hvite varianten, men jeg ser at den som oftest kommer med frukt og bær tilsatt, og da trenger den nok det for å piffes opp. Jeg vil uansett foretrekke den naturell, men den gjør seg antakeligvis best som en åpen ostetoast.

Er ostene så forskjellige?

Først til fakta, det er en engelsk ost av pasteurisert kumelk som må være fra et av følgende grevskap: Nottinghamshire, Derbyshire eller Leicestershire. Osten må tilvirkes der og melken må komme derfra. Det er brukt vegetabilsk løype i alle ostene med unntak av Colston Bassett Neal’s Yard som har animalsk.

Ja, det er forskjell på ostene, så det blir et spørsmål om du liker kraftig eller mild ost.

CLAWSON POTTED, 100 G

1190 kr per kilo så krukken koster rundt 150 kroner. Osten mister det meste av blåmuggstrukturen når den presses ned i en slik krukke. En kraftig ost, ganske skarp og sitter lenge, men litt ubalansert. Liker du kraftig blåmuggost uten all verden av raffinement, så kan dette absolutt være et alternativ for deg, men jeg synes du må betale mye for krukken.

CROPWELL BISHOP POTTED, 100 G

1190 kroner per kilo for denne også. Dufter veldig lite. Smaksmessig starter den med en umiddelbar sødme og smør/butterscotch, går over til tydelig bitter smak og slutter med pepper. Nå er det ikke uvanlig med verken bitterhet eller pepper i en blåmuggost, men her var det litt for mye av begge. Kraftig denne også. Må du ha krukke, så velg Clawson, selv om Cropwell Bishops krukke er mye med dekorativ. Dyrt.

CROPWELL BISHOP

Kr. 499 kroner per kilo. Fra vanlig hjul på rundt åtte kilo. Mer slik stiltonosten skal være med konsentrasjon av blåmuggen inn mot midten. Mildere ut mot skorpen som er av det naturlige og spiselige slaget. Fruktig smak med noen brødtoner. Konsistensen oppleves som tørr i munnen. Vesentlig mildere og kortere i smaken en krukkevariantene. Umiddelbart lurte jeg på hvor saltet var, men det kom krypende.

STEVENSON (fra Clawson)

Kr 480 per kilo. Denne er modnet lenger enn vanlig for stiltonost, opp mot 15 uker. Mild ost med toner av smør/butterscotch og noe tørkede erter. Ikke veldig skarp eller kompleks og kort i smaken. En behagelig ost, så hvis du ikke vil ha en kraftig variant, så er dette en flott variant for deg. Som en kuriositet anbefaler ysteriet et glass Shiraz som drikkefølge.

COLSTON BASSETT BABY

Kr. 499 per kilo. Fra en to kilos variant som kalles babystilton. Grei nok, markerer seg ikke noe spesielt i noen retning, men hvis det er noe som sitter igjen så det det syrlighet og kokt melk.

COLSTON BASSETT STANDARD

Kr. 499 per kilo. Fra et åtte kilos hjul som er den vanlige størrelsen. Standardvarianten. Smuldrete og kremete på samme tid, noe melkesødme og tørkede erter spesielt nær skorpen. Svir litt på tungen mot slutten som ikke nødvendigvis er så uvanlig for blåmuggoster. Forholdsvis lang smak.

COLSTON BASSETT NEAL’S YARD

Kr 699 per kilo. Noe melkesødme og ganske syrlig. Brødtoner mot slutten av smakskurven. Sitter bra lenge i munnen og noe kraftigere enn de to andre variantene.

KONKLUSJON

De to variantene i krukke er veldig kraftige om enn kanskje ikke med all verdens balanse. Stevenson er den mildeste mens de tre fra Colston Bassett er på det jevne der varianten via Neal’s Yard fremstår som den kraftigste.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen