Stilton i krukke

Ost på Meny?

Det er ikke ofte jeg handler ost på Meny eller andre supermarkeder for den saks skyld. Jeg var imidlertid på Jessheim i embeds medfør i dag og stakk innom Menybutikken på storsenteret (heter det det?). Da jeg gikk forbi ostedisken plukket jeg opp et stykke Brie de Meaux. Det er ved siden av Roquefort de eneste upasteuriserte osten som er å få i dagligvaren her til lands. Nå greier jeg meg fint med de ostebutikkene vi har her i byen, så noe stort savn er det ikke.

Krukke me Stilton

Ved siden av var det «linet» opp noen flotte krukker med Stilton fra Colston Basset. Bra produsent og skikkelig fine, ikke noe problem med det. Fant ingen label som det heter i dagligvareterminologien. Altså prismerking. Ei heller var selve krukken priset. Men jeg plukket den med, så galt kunne det vel ikke være. Men det var det. Det oppdaget jeg da jeg kom til kassen.

Mye ost her i familien

Jeg kjøper mye ost, lang over gjennomsnittet for en norsk familie. For vanlig ost, Jarlsberg og slikt, ligger vel denne familien på gjennomsnittet tenker jeg. Men vi har nok en andel god håndverksost i kjøleskapet langt over snittet. Denne osten koster også langt mer enn industriost. Det er nå noe jeg er villig til å betale og som familien synes er rimelig greit å bruke penger på. Noen kjøper vin til den store gullmedalje, andre klær, jeg kjøper ost. Så jeg er vant til litt av hvert uti ostepriser.

Prissjokket

Det er imidlertid grenser for alt. Denne krukken med 200 gram Stilton som attpåtil er pasteurisert kostet den nette sum av 179 kroner. Det synes jeg var såpass drøyt at jeg sa fra at jeg sto over, og la til (for min egen unnskyldnings skyld) at det var ingen prismerking for denne osten i disken. Jeg forstår jo hvorfor. De som kan regne kjøper den ikke, uansett hvor pen krukken er.

Det blir 895 kroner per kilo det. Så dyr ost har jeg aldri kjøpt før. Og det synes jeg ikke Stilton er verd. Den er relativt vanlig for å si det slik. Da hadde jeg heller brukt pengene på Stichelton. Det er en Stilton-type. Laget i riktig område på samme måte som Stilton bortsett fra at den er upasteurisert, og da kan den ikke være en Stilton. Slik er reglene. Nå skal det sies at Stilton i utgangspunktet var upasteurisert, men et listeriautbrudd for noen år siden, som ikke hadde noe med Stilton å gjøre førte til at det ble besluttet å endre til pasteurisering over natten. Det har de nok fått mer enn litt pepper for i ettertid, men det virker som de greier å leve med det. I kjølvannet av dette har altså Stichelton oppstått. Gårdsost fra Welbeck Estate i Nottighamshire.

Stichelton er å få i Norge og kan absolutt være et alternativ til juleostene. Så at Fromagerie for litt siden reklamerte med at de hadde fått den inn.

Å drikke til

Klassisk portvin, gjerne med årgang og godt lagret. Også en godt lagret Tawny. Dersom du er (malt)whiskyfantast prøv Talisker 10 years old.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.