Sterke Nils’n

Vet ikke helt hvordan jeg kom over dette lille ysteriet, det var vel på Google et sted. Eller hos Gardsosten. Jeg kom i hvert fall over en artikkel der det var referert at Jamie Oliver hadde fått en smaksprøve av ost herfra som han likte veldig godt. Osteriet i Samnanger heter det, i Tysse. Vi befinner oss rett øst for Bergen. Så langt geografien.

Norsk ost med sauemelk

Sterke Nils’n er noe så unikt som en norsk ost med sauemelk.

Sterke Nils'n
Sterke Nils’n
20%, resten er kumelk fra Jerseykyr som gir ekstra rik melk for å si det slik. Osteriet i Samnanger er ikke noe stort ysteri. Syv østfrisiske melkesauer og tre Jerseykyr står for melkeforsyningen. Blir ikke noe storindustri av det (heldigvis). Til alt overmål blir både sauer og kyr håndmelket. Jeg blir så inderlig glad når jeg oppdager slike ildsjeler som for eksempel Bente Getz. Startet opp i 2007, gått på kurs hos Pascale Baudonnel i Undredal. Godkjent ysteri i 2010. En måneds opphold hos sauebonde/gardsysteri (Idazabal-ost) i Baskerland i 2010. Og nå; Sterke Nils’n. Hun yster en ost til, kumelksost, Sverre – Min gode nabo, men den er ikke helt kommet i sesong ennå. Det var for øvrig denne Jamie Oliver hadde fått smaken på.

Upasteurisert selvsagt.

Småskala

Sterke Nils’n blir det ca 500 kilo av i året, så dette er virkelig småskala. Heldig er jeg som har fått tak i den. Lurte selvsagt på om det var mulig å handle den her i Oslo, noe det ikke var. Kun utvalgte restauranter i Bergen og noen få spesialbutikker, samt Bondens marked. Og så finnes en liten gardsbutikk i Samnanger. Vil til Bergen, vil til Bergen med det samme…Men har ikke så mye der å gjøre. Fikk derfor mannet meg opp til å spørre om det var mulig å sende et stykke. Og det var det jo. Så den kom i posten før helgen. En halv ost. Åtte hekto, så da er vel en hel ost pluss minus ett og et halvt kilo da.

Hvem var denne Sterke Nils’n?

Denne Sterke Nils’n er en historie for seg som jeg ikke skal fortelle her og nå, men alle i Samnanger vet om ham. Smed for øvrig. Det kan jeg imidlertid si; Sterke Nils’n var ingen pingle, så bare naturlig at osten er fast og utstråler kraft den også.

Osten da?

Fast som sagt. I ordets rette forstand. Som en konsekvens av det, ganske tørr i konsistensen. Kraftig, god smak. Med kraftig mener jeg at her er det godt med smak. Slik som det skal være av ost. Det skal da smake. Veldig nøytral på duft. Veldig moderat saltpreg. Det etter hvert megakritiske Aursneske smakspanelet (begynner å bli godt vant) er unisont i oppfatningen av at dette er en veldig god ost. Så er du i Bergen så er det bare en ting å gjøre. Handle med deg ost. Fantastisk morro å oppdage slike OstePerler! 🙂

Smakte den også med litt akasiehonning som selvsagt mildner smaken litt. Passet flott. Likeså litt daddelhonning. Forstår at det nok er de færreste som har det i skapet, men det passer veldig godt til uansett.

Å drikke til

Her kreves en god hvitvin på Chardonnaydruen. Burgund eller Jura skulle vel passe bra. Går nok med rødvin også. La den i så fall være silkemyk. Ingen tanniner og ikke noe eik heller.

Del ostekunnskapen med andre!

3 thoughts on “Sterke Nils’n

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.