Staut fra det urbane ysteriet i Stavanger

Hadde hørt om Staut og ble veldig glad da Yngve hos Matcompaniet fortalte meg at de hadde to stykker igjen på lageret, og at han var blitt lykkelig da han smakte den første gangen. Akkurat det kan jo ha vært et salgstriks selvsagt, men det var nå slik han beskrev det. Jeg sjanset og bestilte begge to. Angrer ikke.

No love at first smell

Som alltid når jeg får en ny ost, den trenger for så vidt ikke være ny, så må jeg ta noen bilder slik at jeg har det i arkivet for påkommende tilfeller. Så også med Staut. Pakker den ut og synes nok duften er litt kvalmende. Dette er en kittmodnet ost, vasket i ølet Konrads Stout fra Lervig Aktiebryggeri. De beskriver selv ølet slik: «Konrad’s er en lettdrikkelig og myk stout med mye smak av sjokolade og kaffe og et hint av lakris.» Den holder sine 10,4 % alkohol, bare så det er nevnt.

staut
Staut fra Stavanger Ysteri

Oj, det var en god ost

Med duften i nesen tenkte jeg på Yngves ord. Det hadde gått noen timer siden den ble tatt ut av kjølerommet, så den var mer enn godt temperert. Det skal den jo også være. Litt duft av en kittmodnet ost er som det skal være, og du skal slett ikke skue osten på duften. Da går du glipp av mye god smak. Men når det er sagt, det var vel med smaken som jeg opplevde med duften, den hadde en litt kantete inngang; for SÅ og bare brette seg ut i all sin ynde og fylde i munnen. Den var som silke der den pleiet smaksløkene og ga skikkelig godfølelse.

Nå er jo jeg slik skrudd sammen at jeg liker alle oster. (Her må jeg nok gjøre en reservasjon mot kremoster med dill og slikt, som jeg nok aldri har uttalt at jeg synes noe særlig om). Derfor måtte jeg teste denne opplevelsen på min kone, som av og til kan være vesentlig mer kritisk til vaskede oster enn det jeg er: «Oj, det var en god ost», sa hun. Ferdig snakka.

Staut – en norsk «stinker»

Jeg synes det er flott at det norske ostemangfoldet utvides, derfor ønsker jeg Staut velkommen inn i et marked der menigmann helst synes at ost ikke skal dufte i det hele tatt. Vi har andre kittoster her til lands, men få utfordrer luktesansen som denne. Og ingen er så vidt jeg vet vasket med øl. Her er det bare å ta turen til nærmeste ostespesial for å handle med seg et stykke. Da blir det godsmak og vellyst i stua.

Staut blir som sagt vasket med øl, hver dag, vendt og modnet i en og en halv til to måneder. Mine to eksemplar ble ystet 16. oktober i år og er akkurat to måneder gamle. I de to månedene har de godgjort seg i en teglsteinshule under ysteriet. Det gir jevn temperatur og god luftfuktighet, som må til for at det skal bli en god kittmodnet ost. Osten ystes av rå, dagsfersk økologisk kumelk.

Å drikke til

Her er det opplagt at Konrads Stout fra Lervig Aktiebryggeri bør prøves. Det må du på polet for å få tak i. Hvis du sverger til vin, så la den være rød. Prøv en moden østsidebordeaux. Alternativt en fyldig, slepen rød fra det nordlige Burgund.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.