Spesialimport av ost

I vinverden snakker man ofte om spesialimport, det vil si import av viner som normalt ikke finnes hos Vinmonopolet. Der finnes det mye, men altså ikke nødvendigvis alt. Slik er det i osteverden også, det er bra mangfold, men det er rom for mye mer. Ikke nødvendigvis alt til samme tid, men større variasjon. For det er mye det samme som går igjen. Det er grunnen til at jeg innimellom tyr til spesialimport av ost. Som oftest i forbindelse med større kurs; for øvrig en situasjon jeg har vært heldig nok til å være i den siste uken, med to forholdsvis store bedriftsinterne ostekurs. Det er noe med å kunne variere litt, overraske og by på oster som ikke alle har spist. Det er her osteevangelisten kommer inn. Vise bredde, introdusere deltakerne for nye oster og nye smaker. Så får det heller våge seg at ikke alle disse ostene er tilgjengelig på det norske markedet.

spesialimport
Så ble det litt ost

Da sier jeg at det er bare å spørre i butikken om de kan bestille inn en gitt ost. Det er som regel ikke større kvantum som må bestilles enn at en butikk greier å håndtere det, uten at du skal måtte ta hele bestillingen. Når jég kan bestille fra Frankrike og greier å håndtere en grossistforpakning, så greier en butikk det også. Så derfor sier jeg det.

Comtesse de Vichy

Jeg har en viss forkjærlighet for denne damen fra Auvergne jeg da. Hvit utenpå og silkemyk inni som den er, når du bare får trengt gjennom et lite panser av et kyskhetsbelte. Det er ikke så lett å oppdage at det er der, for hun prøver å skjule det så godt hun kan. Men du merker det nok etterhvert, om enn ikke før det har gitt deg en noe ubehagelig opplevelse. Men da lærer du hvordan du skal håndtere Comtessen til nest gang. Hun var perfekt moden og alle deltakerne falt pladask. Da blir jeg så inderlig glad og fornøyd. En ost som ikke normalt finnes her til lands, og deltakere som bare spør hvor kan vi få tak i denne osten?? Comtesse de Vichy har vært tilgjengelig i Norge tidligere, men jeg har ikke sett den på lenge. På tide med et nytt besøk kanskje?

spesialimport
Comtesse-de-Vichy

Spesialimport

Denne osten kommer altså fra et lite ysteri i Saint-Just-en-Chevalet en liten times kjøretur øst nordøst for Clermont-Ferrand. Byen med de mange leger, har jeg hørt. Og billige øl. Men byen er i seg selv er en reise verd. Jeg drar nok mest på grunn av regionens mange gode oster og hvor Comtesse de Vichy nok er en av de yngste. Kanskje en av grunnene til at jeg må ty til spesialimport er at det ystes bare 35 tonn av den per år. Men jeg kan leve med å bestille den på mandag og få den neste mandag. Gjelder for øvrig alle oster jeg bestiller.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.