Spekeskinke

Ja så har spekeskinken også fått sine «five minutes of fame»! Det var vel på tide, om enn ikke på den måten.

Har ikke tenkt å hisse meg opp over verken ost som blir sendt ut av landet for å skives eller spekeskinke som sendes fra Spania til Norge, tilbake til Spania og så til Norge igjen, skivet og pakket.

Tur – retur – retur

Når det gjelder spekeskinke så sendes altså rå skinker, med ben, (det er et viktig poeng) fra Spania til Norge for å få et «stempel». Da blir de på sett og vis litt norske. Derifra tilbake til Spania for å modnes slik spanjolene gjør det. Deretter skives den og vakuumpakkes. Nå er den jo norsk, så da er den tollfri.

Dette liker vi

Dette elsker nordmenn. Vi vil gjerne ha skinke, men helst ikke betale for den. Det er en grunn til av lavpriskjedene har vokst seg til 60% markedsandel. Klandrer dem ikke for det. Men det er også en grunn til at slakteren i Greve er verdenskjent, og at det er laaang kø foran den manuelle skinkedisken i et supermarked i Spania. En annen grunn, rett og slett.

Hvor handler du spekeskinke?

Vel jeg kjøper min spekeskinke og mine spekepølser annetsteds. Så får det heller bli litt sjeldnere. De har ikke vært på turné i Europa. Ikke osten jeg handler heller. Den har kommet «raka vegen», med unntak av de ostene som har vært innom en modningstunnell på veien. Den eventuelle avstikkeren det måtte medføre er ikke lenger enn at jeg lever godt med den.

Skal du ha god skinke så gå til en av spesialbutikkene som finnes rundt omkring. Her i Oslo har du mange muligheter og det er på ingen måte helt hjelpeløst i resten av landet heller. De skjærer skinken for deg der og da. Det samme gjør de med spekepølsene hvis du ikke kjøper en hel. I min verden er det stort sett italiensk salami i forskjellige varianter som gjelder. Og spanske skinker. Disse halvspekede franske (tror jeg) pølsene som jeg ser i dagligvarebutikken har jeg smakt og synes ikke er gode. De er bløte og virker ikke ferdigspeket.

Har du lyst å lære bitte lite grann om typer og karakteristika av italiensk salami og spanske skinker så kan du klikke deg inn HER!

Stikk innom delikatessebutikken

Onsdag handlet jeg blant annet italiensk salami hos Gutta. Fra Toscana. Med hel pepper i. Det kunne vært en Napoletano-type, bortsett fra at den er tynn og min pølse var så tykk så tykk. Syntes den var så god at jeg måtte tilbake i dag. Da ble det også litt nyoppskjært skinke, samt en liten spekepølse med Barolo. Skinken var velmodnet, av typen Serrano, fra hvit gris, og jeg var første kunden som fikk av den. Tror du den smaker godt eller godt? Dette er spekemat på sitt beste!

Serranoskinke og Salame Toscano
Serranoskinke og Salame Toscano
Salami og skinke

Du har ikke smakt salami før du har fått deg en skive italiensk salamipølse fra slakteren i Greve, eller fraktet hit hel og skåret opp i butikken eller på din egen kjøkkenbenk. Og du har på sett og vis ikke smakt spansk skinke før du har stått i kø i et spansk supermarked og fått den skjært for hånd i løvtynne skiver. Det kan de! Men du kan få den på den måten i Norge også, kanskje ikke håndskjært, men la gå det da!

SMAK

Det handler om SMAK! Og godt håndtverk. Det gjelder ost også for øvrig. Ting skal da smake.

Å drikke til

Spanjolene drikker ofte tørr sherry til sin skinke. Avkjølt Fino eller Manzanilla. Rødvin går godt det også, som det gjør til Italiensk salami. Og når du har Salame al Barolo da er vel vinvalget gitt.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.