Spanske Monte Enebro

Spansk myk geitost fra Castilla y Leon området, sørvest for Madrid. Tradisjonelt nok kommer den som en (litt flatklemt) kubbe, som også så mange av de franske myke og forholdsvis ferske geitostene gjør. Osten er fra provinsen Avila og historien vil ha det til at det var enostemaker/bonde ved navn Rafael Baez som skapte osten fra melk av veldig lokale geiter. Upasteurisert som den er og gårdsprodusert, så er ikke dette noe supermarkedsprodukt, men med heller begrenset distribusjon.

Men umulig å få tak i er den slett ikke. Den kan også fås i veldig spesielle butikker i USA i en pasteurisert versjon, så litt fart i produksjonen er det. Men min versjon var altså upasteurisert og lå på disken hos Gutta på Haugen og bare ventet på meg, og slik gikk det til at den ble med hjem.

Myk, kremet og flott i konsistensen. Svart av aske med hvit mugg utenpå. Muggen har den nok fra det faktum at den har fått et grotteopphold med den fulktigheten det som regel innebærer. Smaker godt, men ikke ikke ram geit, ganske så rafinert.

Dette er en ost som skal være kåret til et av Spanias 100 beste matprodukter, det er godt jobbet for en ost som ikke er så gammel. Og sier litt om kvaliteten.

Googler du denne osten så kommer den opp som pasteurisert, men det er fordi det bare er amerikanske spesialbutikker som skriver om den. De selger mye på nettet og trenger som sådan å ha den liggende ute. I USA er den for fersk til å selges upasteurisert. Men her i Europa og i Norge vil du stort sett få den ekte osten som er upasteurisert.

Å drikke til? Tørr hvitvin vil jeg si. Rueda, Albariño. Men en fruktig rødvin kan også gå. Joven hvis den er spansk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.