Smoked Cheddar

Som jeg tidligere har uttalt så er jeg ingen stor tilhenger av røkte produkter generelt og ost spesielt. Røkt fisk er imidlertid et unntak fra den regelen. Derfor har jeg også holdt litt igjen på dette med røkt ost. Synes røksmaken tar bort ostesmaken. Og jeg vil gjerne ha den rene ostesmaken og kjenne på hva de har greid å gjøre med melkeråstoffet. Det er ikke så lenge siden jeg skrev om den røkte spanske fåremelksosten Idiazabal Ahumado der jeg slet med å kjenne både røkaroma og smak. Nå har jeg i ettertid lært at den osten som tilvirkes i Navarra gjerne ikke er røkt, mens resten er. Så det kan godt hende mitt eksemplar var fra Navarra. Vet ikke helt akkurat det. Kan jo være en hypotese.

Nord-Irsk røkt Cheddar
Nord-Irsk røkt Cheddar

Definitivt røkt

Men denne osten er røkt. Utvilsomt. Oakwood Smoked Cheddar fra Five Mile Town Creamery i Nord-Irland. Nå er det flere røkte cheddaroster som heter Oakwood, til og med som hører inn under den PDO-betegnelsen West Country Farmhouse Cheddar. Så eikeflis er tydeligvis veldig vanlig for røking i Storbritannia.

Grill selvsagt, grill

Det er en ost som er pasteurisert og med markant røksmak som nevnt. Og jeg synes det er for markant. Skulle jeg forsøke meg på en anbefaling i disse sommergrilltider, så må det være å smelte den på en burger. Da slipper du å tenke på at du burde hatt «smoker». Det er jo i tiden. Sous vide på kjøkkenet og en smoker på terrassen. Da kan du trygt bevege deg matmessig på sosiale media.

Jeg har ingen av delene, og har behendig omgått det med å gjøre ost til min greie. Nå skulle jeg mer enn gjerne hatt et grillkurs; det trengs, med eller uten smoker, uten fortrinnsvis.

Å drikke til

Hva drikker du så til røkt Cheddar? En av West Country-produsentene anbefaler Pinot Grigio til sin røkte Cheddar. «..its full flavour is best brought out with a crisp Pinot Grigio or a sharp, tangy cider.» Ja, eller cider. Selvsagt. Tørr.

Pin It

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.