Slik Kjerner du Smør!

I disse krisetider; slik kjerner du smør. Jeg har benyttet søndagen til blant annet å kjerne smør. Ikke fordi det er tomt for smør i butikken, i mitt kjøleskap er det overflod av smør fra Tine. Setertype og mest usaltet. Jeg må nok innrømme at i Norge av 2011, et av verdens rikeste land har det noe av absurditetens skjær over seg at det er tidvis tomt for smør i butikkene; og folk hamstrer.

Nok om det, min inspirasjon til å kjerne smør kom fra Dagens Næringslivs magasin D2 for noen uker siden som omhandlet smør. Der sto oppskriften i all sin enkelhet.

Jeg kan godt huske fra min barndom at min mormor kinnet smør. Det var nydelig gult og fint, smakte av bondegård som jeg synes godt smør skal gjøre. Eneste problemet var vel at saltet hadde lettere for å klumpe seg da enn nå. Så av og til fikk man en saltklump i munnen og det var, ja salt for å si det slik.

Siden har ikke jeg syslet med det før i dag.

Det hold for øvrig på å gå galt, og jeg har tatt med meg nyttig lærdom. Det handler om noe jeg tror Eyvind Hellstrøm sier i en av sine kokebøker, skal du lage mat må du følge med (jeg tror han refererte til temperaturen). Men altså skal du lage smør må du følge med. Jeg gjorde ikke det, det så ut til å lage seg selv, nemlig. Noe som i og for seg var sant inntil et visst punkt. Da reddet min kone det hele.

Det er nemlig slik med smør at plutselig så skiller det harde (fettet) og det flytende seg. Du har smør.

Da blir det en klump i miksmasterbollen. Det skjedde ikke noe verre enn at denne klumpen som føk rundt i bollen sørget for at all væsken var ut over hele kjøkkenet. Hadde det ikke blitt oppdaget og Kenwooden slått av ville den nok havnet på gulvet.

Så det gjelder å passe på. Når du er kommet dit samler du opp smøret. Sørg for å være ren på hendene og litt kald også. Kna smøret og få ut litt mer væske. Deretter tilsetter du salt, hvis du ikke vil ha usaltet smør da. Her trengs det litt fingerspitzgefühl. Som en guide så har i følge D2 vanlig meierismør 1,5% salt og Setertype har 2,5%. Saltet må knas inn i smøret. Så her gjelder det igjen å være litt kjølig på hendene hvis du vil unngå at det smelter mellom fingrene dine.

Deretter setter du det i kjøleskapet eller skjærer det en skive godt smør eller finner noe flatbrød slik at du virkelig får kjent på smaken. Godt er det uansett, du har jo laget det selv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.