Slik er det i Norge

Ragna Kronstad i Matmerk og ansvarlig for www.stoltmat.no så vidt jeg vet, hadde en interessant tweet. Norge har en tollfri importkvote for ost på 7200 tonn per år. Det er nesten ett og et halvt kilo per person i dette landet. Det er altså den tollfrie kvoten og så kommer tollbelagt import i tillegg. Totalt spiser vi godt og vel 14,5 kilo ost per person i året bare for å ha nevnt det.

Poenget er at importørene velger å bruke denne kvoten til revet industriost fra for eksempel Danmark. Det gjør at de kan ta ut en bedre fortjeneste på denne osten. Kvalitetsosten er så dyr uansett og kjøpes i så små kvanta per person at tollen vil være «spiselig»!

Så i stedet for at vi kan få litt billigere kvalitetsost, så oversvømmes markedet av revet ost i alle varianter, med en god dash potetmel innblandet definert som antiklumpemiddel. Det gjør for øvrig de fleste norske produsentene også, og Synnøve deklarerer inntil 5% så vidt jeg kunne lese på en pakke som uforvarende kom i hus. Om noen lar være å deklarere det vet jeg ikke noe om. Håper ikke det. Er det så galt med potetmel da? Nei, sikkert flott til mye det, men det hører ikke hjemme i ost. Da blir det ikke ost lenger. Og noen tar konsekvensen av det og kaller det for eksepel Revet.

Men slik er Norge. Billig industriost til folket. Det er det vi vil ha. Den bruker vi til å hive litt ekstra ost på Grandiosaen. Vi er det eneste i landet i verden hvor lavpriskjedene har en markedsandel over 50%. De fleste Nordmenn vil ikke ha kvalitet. Derfor har vi også kommet i den situasjonen vi har kommet i. Kjedene og produsentene senser dette og det er det vi får. Vi får snart amerikanske tilstander der real cheese deklareres som nettopp det. Mulig jeg er pirkete, men vi trenger etter min mening ikke produktet revet ost. De fleste har et rivjern. Det er bare å bruke det.

Det var en diskusjon på NRK i går. En kommunikasjonsdirektør i en norsk dagligvarekjede syntes (på FB) det var en helt håpløs diskusjon og ga vel indirekte uttrykk for at han ikke hadde noe sans for problemstillingen.

Med noen hederlige unntak finnes. Det finnes gode produsenter av gode varer der ute, både i Norge og resten av verden. Og takk for det. Bare så synd at så få av oss bryr oss om det. Når det er sagt, det er ikke nok å komme fra bygda, det må holde mål kvalitetsmessig også.

Så dessverre er det slik at den importosten vi burde spise mer av, kvalitetsosten, blir dyrere enn nødvendig, og det vi burde spise mindre av, industriost med til dels ymse innhold, blir unødvendig billig.

Jeg beveget meg nok litt bort fra Ragna Kronstads Twitter-diskusjon. Men det får så være. Hvorom allting er; det er for mye dårlig ost i norske butikker.

Del ostekunnskapen med andre!

37 thoughts on “Slik er det i Norge

 1. Trond har delvis rett. Jeg ble en gang matforgiftet svært syk av noen agressive bakterier. Det eneste jeg hadde spist var ost og rødvin dagen før, og legen var klar på at det nok var osten som var synderen. All ost jeg spiste var kjøpt i norsk dagligvare og hadde ikke ligget lenge i kjøleskapet. Ost er altså iflg legen alltid en risiko. Dermed er det ikke sagt at jeg ikke har spist massevis av ost siden, både muggen, lagret, overlagret og «halvråtten». Jeg tar sjansen. Men jeg tror Larzan, at du skal være rimelig nøye med kjøkkenhygienen for å lage ost hjemme.

  1. Kjøkkenhygiene er viktig, ikke bare for vår del men også for ostens del. Alt som lages over lang tid må holdes unna uønskede bakterier for at man skal oppnå det resultatet man vil.

 2. Lager du ost selv? Jeg har begynt å se på utstyr og prosedyrer for å gjøre det, både myke og harde oster, og er nok i gang med dette før jul. Jeg lager det meste annet selv, så hvorfor ikke ost også:-)

 3. Ja, ja. Det tar jeg med fatning. Hvis du mener det, så håper jeg du verken røyker eller spiser ost.

 4. Må bare bli imponert av att folk faktisk tjener så bra så dem kan spise godt, misunner dere på det. Når det er sakt så må det nevnes att ost er ikke bra, nest etter tobakk så er det godt på vei en av de mest sykdomsbringende produktene man kan ha i seg.

 5. Preopening 2/10-2012, og offisiell åpning ti dager etter. Mon tro om ikke dette kommer til å få kjedene til å oppdage at de har tatt feil. Fryktelig feil.

 6. Hvorfor bruke norvegia på grandiosaen, hvis du kan bruke bunnprisost som koster mindre?

  Smaker det samme, det er for det meste ost, det er MYE billigere.

  Skjønner ikke poenget, folk som vil ha god ost kjøper det. Men revet ost brukes til grateng, pizza og taco, da det smelter,derfor smaker det akkurat som alt annet.

  1. Folk som er opptatt av mat bruker verken revet eller grandiosa, men bøffelmozzarella på hjemmelaget, langhevet pizza.

   1. Jeg er meget opptatt av mat faktisk. Lage hjemmelagd mat hver eneste dag, men hvis du virkelig bruker bøffelmozzarella på pizza, så ser jeg at du ikke er student sånn som meg. Er ikke alle som har råd til å bruke 100 kr dagen på mat 😛

  2. Det er en viss risiko for at smaksansene dine ikke virker som de skal hvis revet ost smaker som alt annet vel…?

  3. Norvegia som pizzaost urggh ….,men tilogmed norvegia smaker bedre enn den fæle revne bunnprisosten den smaker helt anderledes og konsistensen er direkte uostete og i forhold til hva du får næmlig potetmel og vegetabilsk olje så er det faktisk ikke så billig.

   Riv din egen jævlo ost og lag din egen pizza med din egen hjemmelagde tomatsaus internett er verdens beste kokebok og jeg ser du har tilgang så mekk din egen pizza og få din kulinariske oppvåkning det trengs.

 7. Bra blogg! Jeg er så enig, og tror dette skyldes det merkelige likhetsprinsippet i Norge. Hippiebevegelsen prellet ikke av her som den gjorde i stort sett alle andre land, men slo rot langt inn i regjeringen. Individuelle ulikheter og folks ønske om bedre kvalitet og utvalg har blitt nedprioritert til fordel for industrielle og praktiske matvarer. Nordmenn flest er lært opp til at sånn skal det være. Det gjelder ikke bare ost, men stort sett alt vi har i våre matbutikker. Det er faktisk lenge siden jeg har vært i et land med dårligere utvalg, da har det stort sett vært land utsatt for krig og elendighet. Og jeg reiser mye.

 8. «Fjelldronning» fra Avdem Gardsysteri blir ikke god om den blir lagret for lenge Jan Peter , har prøvd det.

  1. Har ikke smakt Fjelldronning som er mer enn 4-5 måneder og det har jeg vært veldig førnøyd med. Den er jo halvfast så det er ikke sikkert den tåler «ubegrenset» modning. Hvor gammel har den vært den du har spist?

   Refererer du til en post om oster jeg kunne tenke å lagre til jul?

 9. Det er ikke potetmel som gjør at det ikke kan kalles ost. For at en noe skal kunne kalles en ost må alt fettet være melkefett. Vita hjertegod gul, first price revet og andre produkter som ligner på ost inneholder lite eller ingenting av melkefett og er derfor ikke ost.

 10. Maa si meg enig i mye av det du skriver. Selv handler jeg kun etter pris, ikke kvalitet. Det er rett og slett fordi jeg har ikke spesielt god raad saa da frister det mer med et kjoleskap med en del forskjellig mat av helt ok kvalitet, framfor et til dels tomt kjoleskap med et par gode kvalitets produkter.

 11. Jeg pleier ikke blande meg opp i landbrukspolitikk, men det hadde vært allright om jeg kunne kjøpt en pakke cheddar uten å betale blodpris for det.

  1. Om du ikke bor for langt fra svenskegrensen kan det lønne seg å ta seg en tur over og selvfølgelig kjøpe litt annet samtidig.

 12. Haters gonna hate! Av alle storbyene jeg har besøkt så er utvalget kanskje noe mer begrenset alt i alt. Men kjedebutikker er kjedebutikker.
  Du får det du betaler for! Det gjør du på den lokale Spar butikken i Roma også!

  Og om du bor i Oslo området så er det flust av nisje butikker i Bygdøy allé som utelukkende går på kvalitet. Fjellberg, Frogner Specialforretning m.m gode Flâneur Food er også et stenkast unna (Uranienborg) Du får det du betaler for, ergo lett litt på lommeboken så kommer også kvaliteten!

  1. Letter på lommeboken hver uke jeg. Det er ikke det at det ikke er mulig å få for eksempel kvalitetsost i Norge som er problemstillingen. Det er imidlertid ikke alle som bor et steinkast unna Majorstuen eller Frogner.

 13. Flott blogg med en tidsriktig problemstilling.

  Men hvorfor stoppe der?

  Altså ved osten.

  Det største onde må være first-price kulturen generellt.

  Matvaregrupper som utelukkende har ett formål; Inntjening.
  Dette gjelder selvsagt alle andre varegrupper, men sjelden gir de en mer gledelig kalkyle for kjedene, og forbrukeren ett så gjennomgående dårlig produkt.

  Slike varer slipper ikke inn i mitt hjem, men de er ikke til å unngå, da b.l.a sykehusene serverer dette til sine pasienter, i den tro at det er penger å spare.

  Fullt av slakteri-avfall, M.U.K, og saltvann.

  Slike produkter er i ferd med å ødelegge norsk matkultur.

  Dessuten blir man mett flere ganger, og får vasket flere m2 gulv ved å velge kvalitet.

  NEI TIL FIRST-PRICE PRODUKTER

  1. Ost er min greie, rett og slett. Jeg kan saktens ha meninger om mangt men det får bli på en annen arena.

  2. Det er ikke noe galt med first price produkter de er lagd av de samme produsentene som lager resten av mølet vi har på på dagligvarbutikkene de er merkeløse,men ikke av dårligere kvalitet bare billigere.

   slakteri-avfall, M.U.K, og saltvann en av disse tingene finner du i nesten alle farseprodukter uansett produsent ta en titt på pakka det hjelper ikke en dritt om det er gilde istedetfor Firstprice.

   Firstprice ødelegger norsk matkultur ? jaha hvorfor fordi de gir oss billigere tørrvarer ?
   Problemet er matfabrikkenes monopol og monopolet stein erik hagen og petter stordalen har det er de som ødelegger norsk matkultur ved og pushe på oss ferdiglagd piss.
   Firstprice er et godt basisvare alternativ til de som ikke har ræva full av penger.
   Og siden det fins visse krav til mat i norge er de ikke av dårligere kvalitet enn merkevaren.

   Mistenker at du er en tvtitter tvtitterne er alltid skeptisk til merkeløse produkter fordi hjernene deres er pumpa fulle av reklame som sier gilde,tine prior osv er bra bare fordi de har reklame og et merke.
   Ikke tro på reklamen !

 14. Kan ikke bli stort mer enig. Alle som har vært en dagligvarebutikk nedover i europa vet at utvalget og kvaliteten i norske butikker er mere enn dårlig.

 15. Takk for langt innlegg. Ikke nødvendigvis helt enig i alt. Lavpris vil per definisjon snevre inn utvalget; de skal være lavpris og kvaliteten vil gjennomgående være deretter. Når det er sagt så finnes det en god del basisvarer som det er dumt å handle i et supermarked til en mye høyere pris. Sopps som du for eksempel nevner.

  Osteutvalget i norske butikker er generelt dårlig enten det er supermarked eller lavrpris. Oslo har noen spesialbutikker hvor jeg handler. Og er det en ost jeg savner eller gjerne vil prøve så har jeg i hvert fall god erfaring med at Gutta på Haugen faktisk bestiller den for meg.

  Jeg tviler ikke på din kvalitetssans, men mitt inntrykk er at nordmenn generelt ikke er så opptatt av kvalitet, vi tar det vi får. Det forstår de du nevner og tar sikkert ut en god fortjeneste på det. Men unntak finnes. Det er ikke så mange år siden Lofotlam, Hallinglam og Jærlam ikke eksisterte som produkter. Det var lam. Det er det forbrukerne og nok krav fra superkokkene som har endret på.

 16. «Det er det vi vil ha. Den bruker vi til å hive litt ekstra ost på Grandiosaen. Vi er det eneste i landet i verden hvor lavpriskjedene har en markedsandel over 50%. De fleste Nordmenn vil ikke ha kvalitet.»

  Hva er forbindelsen mellom lavpriskjede og kvalitet egentlig bare fordi ultra har mer fancy plast på spaghettien sin så er det fremdeles spaghetti tørr spaghetti.
  De større butikkene ultra meny osv har ikke så veldig mye bedre utvalg bare mer av det samme istedetfor sopps så er det en italiensk en,men det er fremdeles spaghetti og sopps’n er billigere.

  Utvalget av høykvalitetsmat er fremdeles det samme som på lavpriskjedene næmlig labert og mer og mer amerikanisert enkelt og billig og et ernæringsinnhold på linje med en bæsj.

  Så hvorfor handle et sted det er dyrere ?

  Jeg vil helt klart ha kvalitetsmat jeg savner god ost et slakteri og et anstendig utvalg på butikken av kjøtt grønnsaker frukt krydderier og diverse andre ting som brukes når en ikke lager grandis eller fjordland som vel er det som er forventa av oss og spise,men det fins ikke.

  Og jeg nekter og ta på meg skylda for det Man trenger ikke gå lenger enn til sverige for og finne et vareutvalg som får vareutvalget i de største og dyreste butikkene i norge til og se ut som et støvkorn i stua tell en slank midd.
  Man kan skylde på stress og lite tid til og lage mat begge arbeider 2,7 unger midt i terroristutdanninga,men svenskene kan vel ikke ha det så mye bedre med stress og tidsfjas likevel et anstendig utvalg i butikkene og ikke bare forskjellig merker av den samme matvaren,men andre ting du ikke visste du trengte før du så det.

  Nei grunnen til at vi har søppelmat er fordi matfabrikkene gilde tine prior osv med sine onde venner i matvarebutikkene pusher det på oss og vi har knapt noe annet valg en og spise søpla for det fins knapt alternativer hvis du ikke jakter og har en diger grønnsakshage.
  Dette handler om profitt ikke våre ønsker.

  Denna 400% tolltull greia hjelper heller ikke.

 17. Fint du tar opp problemstillingENE!
  -Dårlig mat
  -Nordmenns hang til dette
  -Juks med mat/råvarer
  -Nordmenns latskap i forhold til matlaging
  -Nordmenns forhold til kvalitet
  -Nordmenns handlevaner
  -Statens ansvar i dette

  Enig i alt!

  1. Jepp, kort oppsummert, og jeg er helt enig. Vi gidder ikke bry oss med hva vi putter i oss, så lenge det går raskt og er billig. Hallo, er vel få verdensborgere som bruker en så liten del av lønna si (og tida si) på mat, som Ola Nordmann.

 18. Veldig bra innlegg.Både kvalitet og utvalg i Norge når det gjelder ost er for dårlig etter nin mening.Har bodd i Berlin,og der er utvalget (og kvalitet) mye bedre så det var ganske skuffende å komme hjem til Norge hvor tilstandene er som de er

  1. Takk.
   På generell basis så har du rett. Nå vet jeg ikke hvor du bor, men her i Oslo har både Gutta på Haugen og Fromagerie et godt utvalg av god ost, men det er fremdeles mye rom for forbedring i form av enda bredere utvalg. Men de er på riktig vei disse to forretningene, synes jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.