Slaget om en Jarlsbergost-type

Uten at jeg har brukt så mye tid på å fundere over det, så måte de jo skje en dag. At noen lanserte en ny sveitserost-type i et marked som Tine har hatt ganske så alene. Men når det skjer, så må jeg innrømme det er på en ganske freidig måte. Ingen skal innbille meg at Synnøve Finden trodde at dette skulle være mulig uten sverdslag. Så dermed er det duket for slaget om en Jarlsberost-type. Hvis det blir noe slag da.

Synnøve Finden er historieløse?

Det kan selvsagt være påtatt, at de gjør seg «dum», og jeg håper for så vidt det, ellers er de særdeles historieløse. Det kan godt være, jeg levner dem ikke spesielt mye ære i forhold til å være opptatt av ost som produkt og kulturbærer generelt. Jarlsbergosten har ikke mange hundreårig historie. Sveitserost har. Det er vel lite nytt de har bragt til torgs, Perle er vel det eneste som er litt annerledes. Når det er sagt er de nok dyktige markedsførere og har en bevisst strategi bak den handlemåten vi nå ser. Tviler sterkt på at de har tenkt at går det så går det. Heller en måte å få massiv oppmerksomhet på.

(Slaget om en) Jarlsbergost-type

Jarlsbergost er etter de flestes oppfatning en sveitserost, rettere bestemt Emmentaler-type. Jeg vet at forløperen til Tine brukte mye tid på å overbevise amerikanske myndigheter om at Jarlsberg ikke var en Emmentaler-type og fikk for så vidt aksept for det. Da sto det om å få egen importkvote eller forbli i den kvoten som gjalt Emmentaler og andre oster i samme stil. Det er jo forståelig at de argumenterte for at Jarlsberg var Jarlsberg. Forståelse til tross, osten ble værende i samme importgruppe som Emmentaler. (Anders Oterholm: Norsk Ost)
Nå er det ikke tvil om at det er forskjell mellom Emmentaler og Jarlsberg; framstillingsmetode, smak, mikroorganismer (ganske naturlig siden Emmentaler ystes av rå melk på mange små ysterier og Jarlsberg produseres av pasteurisert melk på to meierier (i Norge).

Skulle Synnøve Finden satt noe på emballasjen for å definere osten, så burde det være sveitserost (hva nå enn det er). For folk flest er det gulost med hull. Sveitserost er for øvrig et begrep sveitserne rister på hodet av. Brukes over hele verden med unntak av Sveits. Nå forstår til og med jeg at å sette sveitserost-type på emballasjen ikke er spesielt sexy i det hele tatt, og osten hadde glidd inn i hyllene uten at noen lettet på så mye som et øyenbryn.

Mangfold?

At denne lanseringen utvider mangfoldet i ostedisken er jeg vel mer tvilsom til. Det er jo et definisjonsspørsmål selvsagt. Regner med at siden det er viktig å sette Jarlsbergost-type på emballasjen så er smaken lagt så tett opp mot Jarlsberg som mulig. Får vel smakt den en dag og funnet ut av det.

Vi får se hvordan denne striden ender, Synnøve Finden har vel ny emballasje på lur tenker jeg. De fleste er nå uansett klar over at det kommer ny gulost på markedet. Prøvetandelen blir nok høy, så er spørsmålet hvordan det blir med gjenkjøpet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.