Signal – en liten geitegård i Savoie

Den lille gården Signal ligger på sydsiden av innsjøen d’Aiguebelette, i landsbyen d’Attignat-Oncin i Savoie. Buskapen består av 60 geiter av rasen Alpines, tre bukker og rundt 15 kje. Nå er ikke Savoie og Haut-Savoie så kjent for sine geitoster, men de finnes. Og de er bra! GAEC Signal er da en slik gård som holder geiter og yster gode oster. Særegne oster. De yster så vidt jeg vet rundt åtte forskjellige varianter fra under 100 gram og opp til et halvt kilo, hvorav jeg har smakt tre av dem, men det er kanskje til gjengjeld de tre mest kjente, i den grad vi kan snakke om at disse ostene er kjente. En tradisjonell geitegård som følger sesongen, som for deres del er fra primo februar til ca medio november. Disse 60 geietene melker rundt 60 000 liter i sesongen. Det skulle bli tre og en halv liter melk per dag per geit som er ganske bra.

Signal
Gårdsosten Signal fra Savoie.

30 år siden det startet

Christiane og André Branche overtok gården fra hennes foreldre for rundt 30 år siden, bestemte seg for å drive med geiter og lage geitost. En ost som ble solgt i dagligvarebutikkene i nærområdet fram til rundt årtusenskiftet. Da bestemte de seg for å levere ostene til affineur, hvorav Fromagerie Antony i hvert fall er en. Kan godt være det er flere. I dag er de begge pensjonert og andre har overtatt.

Signal – en gård og en ost

Gården heter Signal; det offisielle navnet er GAEC Signal, men de har også en liten sylinderformet ost som heter det samme. Ser veldig fin ut ut med en narturlig skorpe, med litt vekst av den nyttige melkesoppen. Veldig hard, men det er før du får osten i munnen, for da smelter den. Chèvre er jo vanligvis en ost der det snakkes om modning i dager, kanskje noen få uker. Hos Signal er det snakk om måneder, om ikke et utall så i hvert fall minst et par. Det greier de uten at osten blir ram, for det kan denne typen vellagret geitost bli.

Mont Grêle

Slett ikke så mye som minner om noe fjell ved denne osten her. Ganske så paddeflat, der den mest av alt minner om en puck, bortsett fra fargen da. Skorpemessig veldig lik Signal, fast denne også, og marginalt større.

Signal
Mont Grêle

Galet de la Chartreuse

Dette er en slugger av en liten chevre, tønneformet og kompakt med sine godt 250 gram. Dette er en chèvre som er modnet i to måneder. Da går det jo an å tenke sitt, men det trenger du ikke. Den er ikke ram, faktisk ganske balansert. Men tørr, det er den. Så er det jo det da at den likevel smelter på tungen.

Signal
Le Galet de Chartreuse

Tilgjengelighet

Alle disse ostene er kjøpt i Paris, og hvis det er slik at det kun er Antony som modner ostene, så er det så vidt jeg vet liten sjanse for at de finnes i Norge. Det er jo litt synd, fordi dette er Chèvre på en litt annen og utfordrende måte. Mer typete om du vil. Men både L’Artisan du lait og Fromagerie Beaufils i Paris fører ostene om du er på de trakter.

Å drikke til

Ost fra Savoie krever vin fra Savoie og litt er det jo å velge blant på Polet. En veldig god er Nicolas Gonin Altesse Isère som du finner i bestillingsutvalget i 2014 årgang. Ellers ligger dette gårdsysteriet ikke så langt unna klosteret som tilvirker likøren Chartreuse, så da er det bare å prøve seg fram. Men husk det er sterke saker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.