Sæterost årgang 2010

Jeg synes det er veldig fascinerende når Brimi seter har kyrne på beite i tre måneder og yster melken i eget ysteri. De resterende ni månedene blir vel melken til Tine-ost eller noe slikt, det vet jeg ikke. Sæterost årgang 2010 er vel ca et år gammel. Det er veldig godt modnet, ikke tvil om det. Kjellermodnet tradisjonsost. En forholdsvis mild ost til å begynne med, men etterhvert kommer saltet frem og deretter en lang ettersmak. Virkelig lang. Gir liksom ikke slipp.

Sæterost, Brimi seter
Rund og fin melkesmak til å begynne med, for så å avslutte litt på den bitre siden. Den er kanskje litt tørr, noe som vel har med lang lagringstid å gjøre. Skulle også gjerne smakt en fra for eksempel i år, dvs, lagret et par måneder eller så for sammenligningens skyld. Får ta meg en tur innom til neste sommer for å se om jeg får til det. Blekgul på farge. Fast. Småhullete. Hard og uspiselig skorpe, så skjær bort den. Bortsett fra det så er den veldig dekorativ, så la eventuelt gjestene skjære den bort selv. kan minne litt om Salers denne osten her, men nok et hakk saltere.

God som den er, men litt fikensyltetøy mykner ettersmaken litt. Akasiehonning greide ikke helt å hamle opp med osten, eller kanskje jeg bare brukte for lite. Tross alt er det osten som er viktigst.

Å drikke til: Dette er en rødvinsost synes jeg. Fruktig og fersk som for eksempel Beaujolais, eller en village-vin fra litt langt ned i Rhône-dalen. Valpolicella om du sverger til Italiensk.

Velbekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.