Så over til noe helt annet – Vendsyssel

Vendsyssel, du leste riktig. Landskap i Danmark, som utgjør den nordlige del av Jylland, delt fra fastlandet av den smale Limfjorden i sør. Vet ikke helt hva Vendsyssel kommer av, men syssel betyr område eller noe slikt. Derav kanskje navnet Sysselmann som vi har på Svalbard.

Nok om det. Imidlertid, Vendsyssel er også en ost, dansk ost fra Sønderhaven gårdsysteri i Brønderslev for de av dere som er lokalkjent. Ikke ofte jeg skriver om dansk ost, har aldri gjort det før, og slett ikke om pasteurisert dansk ost, det er ganske langt fra hva denne bloggen normalt fatter seg med.

Men unntak gjøres, og i dette tilfellet fordi jeg fikk den i gave. Er ikke det hyggelig? Den har imidlertid ligget i giverens kjøleskap i over en uke, men i dag kom den i hus. Flott. Det er altså Vendsysselosten, står det på innpakningspapiret. Veldig spesiell. Jeg vet ingenting om den, har aldri smakt den før. Så kunne jeg ha ringt, men så viktig er ikke en dansk ost. Kanskje litt arrogant, men det får så være.

Da leter jeg på nettet. Finner jeg noe der?

Vendsysselost med spisskummen.
Tja, imidlertid er det slik at min ost er ekstra vellagret samt har karve i seg. Mye også. Bare se på bildet. Og jeg kan ikke finne noen som helst referanse til Vendsysselosten annet enn et heller kjedelig plastpakket stykke blekgul halvfast/fast ost. Ser altså ut som en gjennomsnittlig norsk gulost. Mitt eksemplar synes på lang vei at er gammel. Den har mild aroma, men intens smak, ikke bare av karve, men av lagret ost.

Jeg innrømmer at jeg ikke er så glad i tilsetninger til ost. Jeg vil ha ostens rene smak og ost med ren smak inkluderer blåmuggostene, bare for å ha sagt det. Men krydderier av noe slag er jeg ikke så begeistret for. Så er vel denne osten unntaket da. Min kone likte den ikke, forøvrig. Det har mest med karven å gjøre, er ikke så god på det, hun.

Lang og fyldig smak, intens, nesten så det svir litt i ganen, men det gjør det ikke. Så er det slik at med en gang så er det smak av karve. Den er forholdsvis kortvaring og da er det ostens lagringssmak som kommer fram. Litt kjeller. En veldig kraftig ost. Hard, bortimot Parmigiano Reggiano i konsistensen, men blir mer kremaktig i teksturen når du får den i munnen. Jeg liker denne type ost, må jeg innrømme, opptatt av smak som jeg er, altså ost som er ekstra vellagret. Karven vil jeg helst ikke ha. Veldig bra dette, men altså litt fortvilt at jeg ikke greier å finne ut mer om osten. Er det noen dansker der på lesersiden som kan hjelpe meg? Osten er kjøpt i Skagen, så er du der får du stikke innom og prøve den. Skagen er ikke så stort. Adressen står for øvrig på bildet over.

Å drikke til? Har fundert litt på det i dag. Det er dette krydderet som kompliserer, men jeg tror dette er en portvinsost uansett. Når jeg tror det så betyr det at jeg ikke har prøvt så det blir litt teoretisk, men det burde bli en bra kombinasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.