Så fikk Tine viljen sin likevel

Vi lo litt og syntes det var helt håpløst av en Tinedirektør å si at det måtte høyere toll til på importert ost for at folk skulle spise mer Norvegia og Jarlsberg og hva de måtte hete. Hva med å bli bedre selv og sørge for å levere et produkt som folk kjøper fordi de foretrekker nettopp det? Tenkte jeg. Og tenker det fremdeles.

Men så kom det vel en lekkasje. Fra det kommende statsbudsjettet. Det er så vidt jeg vet ikke lagt fram ennå.

Altså for å beskytte landbruket slik at de kan ta ut høyere priser skal tollen på blant annet fastost, for det er jo det Tine stort sett lager, endres fra rundt 27 kroner per kilo til en %-sats.

En av grunnen til at dyr vin er relativt sett billig i Norge er at Vinmonopolet har en maksimum avanse på 110 kroner per flaske. 8,90 kroner per liter pluss 22% av innkjøpsprisen som blir gradvis redusert etter som prisen blir høyere og kan altså maks bli 110 kroner per flaske. Derfor er dyr vin billigere i Norge enn andre land som har et lavere kostnadsnivå enn oss og dermed generelt lavere priser på det meste.

Derfor kommer ost (og en del andre importerte landbruksvarer) til å bli dyrere. Derfor kan også norsk ost bli dyrere fordi utenlandske konkurrenter blir dyrere. Da blir det enda dyrere enn det vi ser på bildet.

Taler for seg selv
Jeg synes med respekt å melde at 603 kroner kiloet for ost er dyrt. Selv om jeg veldig sjelden kjøper en hel kilo av en ost. Nå skal det sies at dette prisnivået har jeg aldri opplevt før på norsk småskalaost.

Men med endret tollprinsipp kan et slikt syn selvsagt bli enda mer vanlig.

Blir ikke noe prissjokk sier bøndene. Nei sikkert ikke. Sjokk er jo noe brått. Bare å glatte ut over tre år så er det ikke sjokk lenger men prisøkningen er den samme.

Vi har mange fantastiske småskalaprodusenter av ost, gårdsost, som leverer fantastiske produkter som er etterspurt i markedet. De trenger en sunn konkurranse for å greie seg videre og bli bedre. De som gjør jobben sin får solgt osten sin og jeg antar at de har lært kalkulasjon. Hvis ikke skal jeg gi dem som vil et kurs. Jeg tror ikke det er disse produsentene som trenger økt beskyttelse. De er gode og de greier seg.

Det er valg neste år. Da er nok dette glemt; for slik er vi nordmenn. Kanskje vil en ny regjering tilbakeføre det.

Hva med disse 7200 tonnene med tollfri kvote skal de fremdeles benyttes til industriost?

Hvorfor er etter sigende Manchego og Parmigiano Reggiano (eller Parmesan som det sikkert står i statsbudsjettet) unntatt? Disse ostene er det jo litt volum på. Er de for folkelige?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.