Romarin – Chèvre fra litt vest i Occitanie

Det var i grunnen en helt annen ost jeg var på jakt etter, fra Korsika. Men jeg fikk anbefalt  denne hos Ma Poule, i samme genre, men av geitemelk og fra litt vest i Occitanie. Romarin er navnet, og som du sikkert vet, betyr det rosmarin på fransk. Så dette er en ost som har litt urter på skorpen, og som derfor setter et visst smakspreg på osten. De som kjenner meg vet at jeg ikke er overvettes glad i smaksatte oster, men jeg er rede til å gjøre et unntak her. Nå finnes det også en ost ved samme navn fra Provence-traktene. Den er til forveksling lik, tradisjonelt skrukkete som vår ost, med litt rosmarin spredt utover. Denne har jeg ikke smakt, men vet at den eksisterer der ute.

Romarin – Chèvre fra litt vest i Occitanie.

Flyter litt

Ikke at den nødvendigvis er så gammel, tviler på det, men den er altså ganske utflytende, som ofte kan være et tegn på litt alder. En naturlig hvitmuggskorpe med en god porsjon melkesopp, og en passe porsjon med rosmarin, som da er opprinnelsen til navnet Romarin. Urtene gir en fin, men diskret smak til osten. Mest markant nærmest skorpen selvsagt, men setter et mildt preg hele veien innover. Ikke vær redd for å spise skorpen, det sitter mye smak der. Under skorpen er osten hvit og fin som geitoster skal være. Og selv om den er mild, så har den geitepreg. Det er nå en geitost.
Du kan lese mer om andre franske geitoster her.

Min Romarin er perfekt moden

Konsistensen er som sagt litt rennende men ikke mye, men nok til at jeg på utsende ville trodd den var over toppen og begynt å dra seg til. Men så feil kan jeg ta; den er perfekt moden. Jeg trodde rett og slett på franskmannen bak disken.

Å drikke til

Her passer det godt med en hvitvin fra sør. For eksempel La Baronne Le Grenache Gris de Jean. Fyldig, men frisk. Domaine l’Olivette Corbiéres 2015 er et annet alternativ som passer osten godt.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.