Rødløksmarmelade

Løkmarmelade, og i særdeleshet rødløksmarmelade, er godt til ost, kanskje spesielt til Alpeoster. Har funnet en britisk oppskrift som inneholder fantastisk mange godsaker.

Dette trenger du

2 kg rødløk
4 kløfter hvitløk
140 g usaltet smør
4 ss olivenolje av beste sort
140 finmalt sukker (det som heter Caster sugar på engelsk)
1 ss finhakket fersk timian
1 flaske rødvin (gjerne med skrukork)
3,5 dl sherryeddik
2 dl portvin av grei kvalitet
Steriliserte syltetøyglass (fås bl.a. på Clas Ohlson)

…og slik gjør du det

Skrell løken, del den i to og skjær tynne skiver. Skrell hvitløkskløftene og skjær dem i så tynne skiver du greier. Smelt smøret sammen med oljen på høy varme i en tykkbunnet kjele. Ha løken og hvitløken opp i gryten og rør godt rundt. Dryss sukker og timian over samt litt salt og pepper etter smak. Rør godt om og reduser varmen. La det deretter surre 40 – 50 minutter uten lokk. Rør rundt i gryten innimellom. Løken er klar når all væsken har fordampet, løken er myk og litt klissete og dufter av karamellisert sukker. Viktig å ta det med ro i denne delen av prosessen.

Tilsett vinen, sherryeddiken og portvinen og la det hele surre uten lokk i ca 30 minutter til. Rør om av og til. Nå skal løken ha fått en dyp mahogny-farge og væsken redusert til ca 1/3 av den opprinnelig mengden.

Ta kjelen av platen og la den stå til løken har koldnet. Hell over på varme steriliserte syltetøyglass og skru til lokket. For så vidt klar til å spises, men holder seg i kjøleskapet en ca tre måneders tid.

Vel bekomme.

Del ostekunnskapen med andre!

2 thoughts on “Rødløksmarmelade

  1. Denne lagde jeg i dag. Den ble helt grusom. Smaker eddik og ellers lite. Enda jeg har kokt lenger enn det som står i oppskriften.

    1. Så leit da. Har laget den selv, uten at jeg opplevde at resultatet ble slik. Dermed ikke sagt at du har gjort noe galt. Jeg brukte riktignok oppskriften som jeg fant på BBC og gikk tilbake for å se om jeg hadde blingset på mengdene, men det har jeg ikke. Hva slags eddik har du brukt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.