Morbier råmelk av pasteurisert kumelk.

Ja, du leste riktig. Slik er det, i hvert fall om vi skal tro etiketten, og det skal vi vel? Hva med dem som ikke har så god greie på ost og ystemetoder, de må altså tro på etiketten. Bare se her:

Finn feilen!

Nå kan dette selvsagt tolkes som at jeg er ute etter Smart Club siden jeg har skrevet om dem før, men det er jeg ikke. Var innom i dag for å kjøpe maling, ett av mine sommerprosjekter er nemlig å male huset. Nå ble det ikke maling, andre er billigere akkurat nå. Men jeg går gjennom butikken, slik er butikker blitt nå. Og jeg vil gjerne innom matavdelingen for å se. Osteavdelingen også.

Nå har det seg slik at jeg for noen måneder siden plukket opp en Morbier som var merket på samme måte som den som er avbildet over, og jeg gjorde damen bak disken oppmerksom på at den var feilmerket. Er det en ost av rå melk så er den av upasteurisert melk. En råmelksost, hva nå enn det er, er det i hvert fall ikke. Slik er det. Hun takket pent for det og lovet å endre etikettene.

Rå melk er melk som ikke er pasteurisert. Råmelk er den melken som kyr melker de første dagene etter at de har kalvet. Det er noe helt annet. Råmelkspudding har jeg hørt om (og spist) men ikke råmelksost.

Så da jeg fant samme osten merket på samme måte i dag, ja da måtte jeg kjøpe et lite stykke til bloggen. De påberoper seg å ha Oslos ledende ostedisk, da må en også forvente at de har litt kunnskap om ost og dermed oppdage slike ting. Ikke minst bry seg. Men Oslos ledende ostedisk er de på ingen måte, bare for å ha sagt det.

Nå er ikke jeg redd for upasteurisert ost. Men det kan altså være kunder der ute som av en eller annen grunn ikke skal ha ost av upasteurisert melk. Gravide kvinner synes jeg bør holde seg unna, for eksempel. Dette har jeg skrevet om før så jeg gjentar meg selv litt. Men påpasselighet her synes jeg er viktig. Slik at kundene kan ta et kvalifisert valg. Det var bare det.

Del ostekunnskapen med andre!

2 thoughts on “Morbier råmelk av pasteurisert kumelk.

  1. Du har rett, og jeg har vært litt slumsete i min beskrivelse ved å skrive råmelk i stedet for rå melk. Det som er saken er at dette er en AOC Morbier, det kan du se på merket helt til venstre i bildet. Da er den laget av rå melk, det vil si melk som ikke er pasteurisert. Bruken av begrepet «råmelk» på etiketten er også feil.
    Råmelk er som du korrekt beskriver den første melken etter at en ku har kalvet. Der jeg kommer fra lagde vi råmelkspudding av denne melken, veldig god og næringsrik.

  2. Er «råmelk» nødvendig vis det same som rå melk? Der eg har vokse opp er «råmelk» den melka som kua produserar dei 4(?) første dagane etter kalving. Den aller første er svært proteinrik, slik at den stivnar ved oppvarming, og lar seg truleg ikkje pasteurisere. Etter eit par dagar, er proteinnivået gått så mykje ned, at den ikkje stivnar lenger ved oppvarming, og ville truleg gå an å pasteuriser. Vi pleidde bruke den til brødbaking og pannekaker.
    Slik eg les etiketten, burde det vere ost laga av slik melk, og dette kunne jo vere spennande. Hadde eg vore deg, ville eg ha bedt om forklaring på etiketten, før eg sa at den var feil, men truleg har du rett…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.