Raw Milk Cheese Appreciation Day

Ser vi på en gjennomsnittlig primstav så er det noen merkedager der. Amerikanerne har sine merkedager de også, enten det er Leiv Erikson-dagen som må vedtas hvert år av Presidenten, og det gjør han, eller altså slike dager som Raw Milk Cheese Appreciation Day. 16. april.

Raw Milk Cheese Appreciation Day

Det er jo flott med en slik dag, selv om i hvert fall her i huset setter vi litt pris på ost av rå melk så godt som hver dag. Men en slik dag fanger oppmerksomheten, gjør litt stas på ostene av rå melk, så stort sett representerer det noe positivt.

Raw Milk Cheese
Fleurette, Tomme de Vache au lait cru. Sveitsisk ost av rå melk.

Er muligens spesielt viktig i et land som USA hvor mye er så inderlig industrialisert, inkludert tilvirkning av ost og ikke minst osteetterligninger elle osteerstatninger om du vil, i et evig jag etter å få prisen ned eller fortjenesten opp. Og hvor folk er fostret opp med at mye, i grunnen det meste, er farlig (unntatt våpen da).

Idealistene

Så er det gjengen av idealister, og de er det mange av, flere enn du vil tro, som er tilbake til røttene og gjør ting på tilnærmet samme måte som da de første immigrantene kom med Mayflower, for det var den gjengen som brakte med seg ystetradisjonene til USA. Det stemmer selvsagt ikke, de er modernister på samme tid som de er tradisjonalister.

Raw Milk Cheese
Jasper Hill Hazen blue fra Vermont, USA. Av rå kumelk.

Disse idealistene vil selvsagt ha litt oppmerksomhet rundt det de driver med. Forståelig nok. Og når de er mange nok, samt litt kløkt på sosiale medier, så får de spredd budskapet. I såpass stor grad at begrepet også har begynt å feste seg på denne siden av Atlanterhavet, spesielt i Storbritannia. Ikke noen bevegelse ennå der, men det blir markert.

Danger!

De som tilvirker ost av rå melk i USA jobber ikke akkurat medstrøms. Det er mange offentlige motkrefter, og den største av dem alle heter FDA – Food and Drug Administration. De har meninger om det meste, og i hvert fall om alt som kommer fra melk og ikke er pasteurisert. Hyller av granplank også for øvrig.

Så derfor har de en Raw Milk Cheese Appreciation Day.

Har sakset fra et nyhetsbrev som kom fra Jasper Hill Farm denne uken, hvor de forklarer litt hvorfor de fremdeles holder ut:

For the Love of Flavor.
Why raw milk? As cheesemakers, we’re interested in the depth of flavor and unique expression that comes from using our herd’s raw (unpasteurized) milk. By design, pasteurization destroys much of the inherent microflora of raw milk, making a clean slate to which cultures must be reintroduced to develop certain desired characteristics. When we make raw milk cheese, we still add cultures, but they’re just part of a broad and complex flavor profile that’s shaped by indigenous microflora. Microbes present in milk vary by region, farm, and even by cow; our milking practices are meticulously geared toward preparing the best milk for making raw milk cheese. When we talk about ‘taste of place’, this is what we mean: the unique flavors of our farm that can’t be replicated anywhere else.

Og nettopp det som Jasper Hill sier, er det som gjør ost av rå melk så fascinerende. Synes jeg. Det er denne naturen da, tukle minst mulig med den. Så har du ikke prøvt ennå, så gjør det på lørdag. Raw Milk Cheese Appreciation Day!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.