Pultost og Gamalost

Det er noe jeg har fundert over en tid. Det er om det faktum at jeg skriver denne bloggen forplikter meg til å smake Pultost og Gamalost? Har så vidt vært bort på det en gang i mitt liv uten at det ga noen form for mersmak. Spesielt Gamalosten syntes jeg var ram.

Men så har den jo så lang tradisjon!

Betrakter meg som åpen for det meste uti matveien, men innrømmer at jeg har en sperre der (pluss noen til). Ikke synes jeg de variantene som finnes i butikken er noe spennende heller, vel de ser ikke spennende ut, så spørsmålet er om det finnes noe mer lokalt produsert. Det gjør det når jeg tenker meg om, i hvert fall har Avdem Pultost, det har jeg fått med meg. Samt at den kommer både med og uten karve. Trodde den uansett var med karve. Alsace sin Münster spises også med karve av de lokale, så kanskje det er et sted å begynne? I hvert fall noe familiært da.

Jeg har imidlertid, rett eller galt, grunnet eller ubegrunnet en viss skepsis. Kanskje noen kunne utfordret meg på dette? Pultost skal jo også være så forbasket sunt, så det burde spises hver dag.

Er det bare Tines meieri i Vik i Sogn som produserer Gamalost? Ser fra en artikkel i Aperitif fra 2005 at de er bekymret, samt at det er håpløst at det bare er Tine-meieri som produserer den. Forfatteren Karsten Alnæs er sitert og mener at gamalosten skal smake «som Gisle Surssons saga, av trolldom og magi, av lønnmord og hevn, av mareritt og kapper som lager striper over rimfrosne marker i måneskinn.» Vet ikke helt jeg? Trolldom og magi er nå spennende nok da.

For en som er født og oppvokst i Hjørungavåg burde det kanskje være en selvfølge. Der sto jo et av vikingetidens viktige slag. Så kanskje satt de på en stein i fjørekanten og spiste gamalost etter at det hadde slått Jomsvikingene. For å samle krefter, så sunn som den er.

Finnes det god gårdsprodusert Gamalost der ute, og som det kunne vært verdt å smake på? Trenger ikke store stykket.

Drikke til? Vet ikke, vil vel ha mer enn nok med å smake på osten. Akevitt tenker jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.