Påskeoster?

Finnes det noen påskeoster? Juleosten er som kjent Edamer, men den har ingenting med påsken å gjøre så vidt jeg vet. Kanskje det er Gulosten som er påskeosten. I så fall har vi rikelig av den.

Neal’s Yard Dairy i London har faktisk en smaking som de kaller påskesmaking. Kanskje ikke nødvendigvis fordi det er påskeoster, det er nok heller tidspunktet, og at ostene er våroster. For at ost har sesong er hevet over tvil. De fleste gårdsoster har det, ikke nødvendigvis alle av kumelk, de er litt all-roundere. Mye av sesongbetoningen for kumelk kommer fra fôrforhold. Salers for eksempel, denne flotte faste osten fra Aubrac, lages kun når kuene går på utebeite. Brimi’s ystes kun når kuene er på setra opp i Sjodalen eller hvor det nå er. Tror det er i traktene der. Aurenes startet årest produksjon av Knudenost i forrige måned og er nå følgelig i sesong.

Så ost har definitivt sine sesonger og sine sesongvariasjoner.

Hva er så den typiske vårosten? Vel det er ikke så mange dagene siden jeg skrev om det faktisk. Det var nok i et lite våranfall; det har vært særdeles mildt i Oslo de siste ukene.

Det Neal’s Yard Dairy i London definerer som våroster er geit- og sauemelksoster. De er ofte best nå om våren. Det har også noe med at det nå er lammetid og kalvetid. Og det må nok til for at dyra skal gi melk. Kua gir for eksempel melk i ett år etter at den har kalvet. Så da er det oppatt og til att med ny kalv og slik holder man det gående. Andre dyr kan ha kortere «sesong» slik at de ikke gir melk og dermed ost hele året. Geit i Norge produserer gjerne melk fra lamminga i januar/februar til utpå høsten. For eksempel.

Det er nå dette smakingen handler om. Geit og saumelksoster. Nå er ikke norsk sauemelksost noe dagligadgs syn, det må vi nedover i Europa for å finne. Roquefort og Pecorino er to kjente varianter. Geitoster er så absolutt i sesong nå, da helst de ferske, og de er vel verdt å prøve. Er jo også flotte til slanke, tørre syrlige hvitviner.

Neal’s Yards oster får du i rikt monn hos Gutta på Haugen, og de reklamerte også for fersk Pecorino her for litt siden. Det er vårost. Knudenost er jo absolutt verd å ta med på påsketur. Ellers er det jo det vi kjenner som chèvre. Ferske geitoster, gjerne fra Loire. Fantastisk. Jeg kommer til å handle inn litt av det.

Og skal du på fjellet eller til sjøen og sverger til rødvin så er ikke ferske geitoster du skal ta med, om du ikke skal bruke det oppå et stykke godt kjøtt som du legger på grillen. Perfekt grillet kjøtt og smeltet geitost er vel bare helt fantastisk. Da kan du godt drikke rødvin, ellers er vi over på Brie og slikt, litt faste alpeoster og hollandske typer. Selv om disse «gulostene» går svinaktig godt til noen gode Chardonnay’er. Ingen tvil om det.

Så da har du noen dager til å planlegge og gjennomføre osteinnkjøpene.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.