Påskeoster – anbefaling i siste liten?

påskeoster

Påskeoster, det er ikke noe å stresse med. Hvis du har dratt på hytta allerede eller er utenfor allfarvei på andre måter er det uansett for sent. Så vidt jeg vet er det noen ostebutikker som holder åpent hele påsken. I hvert fall her i Oslo, og sikkert noen andre steder også.

Jeg handlet inn litt i går. Siden jeg skal være alene hjemme for å skrive ostebok, trenger jeg ikke så mye ost, men noen ble det. Om de er påskeoster er en annen sak. Hva nå enn påskeoster er.

Frisk som våren

Noe friskt og fint. En Lingot St Nicolas. Klosterost av sauemelk fra Hérault syd i Frankrike. Gresk-ortodoks kloster, og i år feirer de påske en uke etter oss. Det hender den er samtidig, men som regel ikke. Det som kjennetegner denne osten er en distinkt smak av timian. Det kommer ikke fra fôret, men ystemelken tilsettes en dråpe essens, eller to. Vet ikke helt hva som skjedde, men dette var tidligere en geitost, chèvre altså. I hvert fall til og med 2015. Alle geitene var borte og inn hadde kommet sauer. Sånn tilfeldig en dag mellom Laudes og Kompletorium virker det som, hvis det heter det da i den gresk-ortodokse klostertradisjonen.

påskeoster
Keens Somerset Farmhouse Cheddar

Svenske påskeoster?

Ja, hvor for ikke. Almnäs Bruk har i hvert fall lange ostetradisjoner. En liten times biltur nord for Jönköping på vestsiden av Vättern. Her yster man ost, mens rett på andre siden er det polkagris som gjelder. For min del blir det da enkelt å velge side. Det blir vestsiden. Har flere oster Almnäs bruk, men denne påsken er det Tegel som gjelder. Navnet henspeiler på at dette også har vært et teglverk. Har et avtrykk av en barnefot, akkurat slik som teglsteinene i sin tid hadde. Hva slags assosiasjoner og tanker det vekker, skal jeg la ligge. Får ikke gjort noe med det som har vært uansett.

Englandstur

Jeg driver og planlegger englandstur – ost og bobler. For der hvor vingårdene ligger, ligger også en del spennende småsysterier. Og noen gode pub’er. Og streets of London. Mye god ost å finne der også. Kanskje det skal være på egen hånd for den som vil. Vet ikke helt når det blir, mye som skal planlegges ennå. Men det er altså en tur du kan melde deg på. (REKLAME!!!)

Så, i den anledning handlet jeg med en påskecheddar, bare for å komme litt i stemning. Keens. Real stuff med andre ord. Nå har jeg vært en del i øyriket i det siste og ikke minst hatt litt fokus på britiske oster og lært meg å sette pris på disse «territorials» igjen. Hadde en lang periode etter studietiden hvor de var absolutt NOT. Det sto faktisk ikke så bra til med noen av dem på den tiden. Litt krise, rett og slett. Nå er de imidlertid blitt gode. De er spennende og undervurdert. Men å bare spise det kan sikkert bli noe ensformig i lengden. I mine studiedager var det stort sett bare den type ost som var og ble vel også derfor en årsak til min voldsomme «oste-fatigue». I dag derimot. Quite another story.

Det var alt?

Ikke helt. Jeg har en pasteurisert Epoisses. Det står på baketiketten, på norsk, at den er upasteurisert, men det er den ikke. Jeg har et stykke Rote Hexe, en fast ost fra Sveits, ystet av rå melk. Litt Appenzeller-aktig. Har aldri hørt om den før. Så har jeg litt lagret hollandsk Gouda det blir spennende å smake, samt litt norsk Gouda som er fantastisk god og fra Skarrbo gård i Holmestrand.

Værmeldingene er gode, sol og mildt. Skal nok få noen gode øyeblikk selv om det er bypåske.

Men mest av alt skal jeg som sagt skrive ostebok.

GOD PÅSKE!
Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.