Påskeoster 2017 – hvilke blir med i sekken?

Da er vi her igjen da. Ny høytid og nye oster. Jeg har foretatt en liten enquête for å spørre hva som er bra akkurat nå og derfor anbefales som påskeoster i år. Hos noen av de ostehandlerne jeg frekventerer, det da. Nå er det ikke slik at det er spesielle påskeoster, slik som vi for eksempel har til jul, enten det er Edamer eller blåmuggost. Så da handler det mer om sesong og hva som er godt og passe modent der du bor. Har du en ostehandler i nærheten, så gå og spør hva som er på topp akkurat nå. Men ha gjerne en tanke om hvordan du skal bruke osten, det er forskjell på om du trenger ost på brødskiva til frokost, eller du planlegger kveldskos med ostefat og god drikke.

I sesong nå

Det som er det store nå er selvsagt årets nye ferske geitoster, Chèvre altså. Noen tilvirkes hele året, slik er jo verden blitt, men gjennomgående varer sesongen fra februar til september. Det er imidlertid hvis naturen selv får styre. Synes alltid Chèvre om våren er veldig forfriskende. (Derfor skal jeg holde et kurs om Chèvre fredag 21. april. Les mer Her.) Det har nok også med at det naturlige drikkefølget til Chèvre er hvitvin. Slik er det i hvert fall med meg når det blir lysere og varmere i været, de første vårblomstene baner seg vei opp og gir litt farge til ellers ganske så fargeløse omgivelser; ja da vil jeg ha hvitvin i glasset.

påskeoster
Valençay er en flott ost nå på vårparten.
 

Jeg hadde en fransklærer på det franske kultursenteret her i Oslo for en god del år siden, hvis høyeste lykke var å sitte på terrassen i solnedgangen med litt Chèvre og et glass Sancerre. Kan godt følge henne på det. Med det sagt; Chèvre hører med blant mine påskeoster, gjerne en fersk en. I Oslo finnes det gode Valençay og Selles sur Cher nå. Fra Loire begge to. Vil du ha norske alternativer så er både ChevKubbe og Lille Aske tilgjengelig.

Påskeoster består ikke bare av Chèvre

Jeg må ha noen myke og litt faste også. Etter det jeg forstår har Fromagerie veldig god Reblochon inne akkurat nå. Dette er en mild og flott rødkittost fra Savoie i det østlige Frankrike. Av denne kan du også lage en påsketartiflette. Det er en vanlig Tartiflette, men siden det er påske… Vil du ha det strammere, så anbefaler de også Epoisses akkurat nå!

Siden vi var innom Savoie; det er tross alt et fjellrikt område, og påske og fjell hører liksom sammen (for 10 % av oss, i hvert fall.) Grand Cru de la Bathie har jeg aldri smakt, men Gutta på Haugen reklamerer veldig for den. Og er du en av dem som bare ha blåmuggost, så har de 1924 inne. Aldri hørt om? Da får du prøve den da! Blanding av ku- og sauemelk fra Auvergne.

Så vil jeg gjerne ha litt Fjelldronning i påsken! Fra Avdem på Lesja. Den kan du blant annet få hos Ost og Sånt i Mathallen.

påskeoster
Fjelldronning blir med i påsken.

Å drikke til

Mye som kan passe her. Er du på tur får du drikke det du har med. Hvitt passer og rødt passer, men ikke rødt til Chèvre, synes i hvert fall jeg. Men for all del, jeg ser at det nevnes som en mulig kombinasjon her og der. Fint med en god kopp te også. Te av teblader mener jeg da. Sorte.

At en del av ostene kommer fra fjellområder er for øvrig det nærmeste jeg kommer fjellet i påsken.

God påske!

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.