Påleggsduellen – billig ost er like bra!

Påleggsduellen – billig ost er like bra. Nå gjalt duellen riktignok mer enn ost, men det skal vi la ligge. En ernæringsfysiolog fra Grethe Roede tok for seg Norvegia og sammenlignet med kjedenes egne guloster i en reportasje i VG forleden. Ikke overraskende så var fett og næringsinnhold for øvrig ganske likt. Nå er ikke dagligvarekjedene dummere enn at når de skal kopiere så legger de seg så tett opp mot det de kopiereer som mulig. De tider er ellers forbi at de ble truet med rettsaker fra merkevareleverandørene. Kanskje kan det skje på design, men ikke på det faktiske produktet. Så vanskelig er det heller ikke å kreere en mainstream gul ost, i hvert fall ikke med hesnyn til sammensetning av fett og protein, karbohydrater er det lite av – i gul ost.

Mange hadde selvsagt kommentarer, og det overrasker meg hvor likegyldige vi er som forbrukere. De få som ytret noe om smak ble hardt og brutalt klubbet ned. Det kan sies mye om norsk industriell ost, men generelt mye smak har den ikke. Ost i Norge skal helst verken lukte eller smake. Synd.

Overraskende få var opptatt av mangfold. Bare en svenske var helt oppgitt over at en hel kategori går under benevnelsen gulost. Det er jo sant. Det meste av kjedene egne guloster(!) heter bare det, og Synnøve synes også at det er enklere å «go with the flow». Folket vil ha gulost og da lager vi det og kaller det det, så vet alle hva de får.

Har Synnøve bidratt til osteutviklingen?

Som en digresjon kan jeg alltids gjenta at jeg synes ikke Synnøve har bidratt til å utvikle ostekategorien i det hele tatt. Det hadde vært noe, men det koster vel for mye, og den norske forbrukeren generelt er ikke opptatt av det særegne. Uten at jeg nødvendigvis er enig.

Det er de små ysterien som bidrar til utviklingen av norsk ost. Bondens marked, spesialbutikkenes fremvekst osv er beviser på at det er et marked. Norge er eksepsjonelt i at lavprisbutikkene har over 50% markedsandel. Ingen andre steder er det slik. Da blir utvalget deretter. Derfor også et sug etter spesialbutikker. Slik som det var før i tiden. For meg er også trivsel rundt bordet viktig. God smak bidrar til trivsel.

Det er ganske mange her i landet som gjerne vil ha noe annet enn generisk, plastpakket gulost, eller hvitost. Heldigvis. Så går utviklingen sakte fremover. Det er vel det som driver de små ysteriene også, i tillegg til ren og skjær entusiasme.

Er jeg så imot supermarkeder, lavprisbutikker, meierier spesielt og næringsmiddelindusti generelt? Nei på ingen måte. Jeg handler i supermarkeder og lavprisbutikker når disse dekker mine behov. det gjør de ganske ofte. Så handler jeg i spesialbutikker, på Bondens marked osv. når det er der jeg finner det jeg trenger.

Spiser jeg aldri kjedenes egne oster? Nei sjelden. Men jeg har smakt dem. Jarlsberg og Norvegia da? Jarsberg kan jeg godt spise, den har i hvert fall smak. Norvegia også, selv om jeg synes den er lite særegen. Og av og til når det har vært mange og spesielle og til dels sære oster i hus, så kommer det rop om Jarlsberg. Jeg synes ost skal ha adresse, og det er det stort sett bare de små norske ysteriene som har, samt mye utenlandsk ost. Beskyttet og fra bestemte områder. Har ikke vært opptatt av det i Norge, og det sliter vi med.

Hva spiser du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.