Mostarda Mantovana

Nei, det er ikke en ost, derimot er det hva italienerne kaller søte lidenskaper. Dolci passioni. Den skarpsindige leser hever kanskje øyenbrynene fordi overskriften her indikerer at det er sennep med på laget. Glad i sennep jeg, men å karakterisere det som søt lidenskap ligger forholdsvis fjernt.
SONY DSC
Vel, nå er det i mitt tilfelle pære som er kandisert og lagt i sennepslake. Det vil si at det er oljen fra sennepsfrøene som brukes. Derfor blir det en tykk sirup som da blandes med sukkerlake fra kandiseringen. Når italienerne lager det hjemme så bruker de tørr sennep som de koker i hvitvin.

Kandisert frukt

Alle slags frukter kan brukes, i mitt tilfelle altsÃ¥ pære, men sure grønne epler og kvede brukes ogsÃ¥. I utgangspunktet ble disse Mostarda’ene brukt sammen med kokt kjøtt. Det blir pÃ¥ samme mÃ¥te som vi bruker tyttebærsyltetøy til kjøtt, eller syltet gresskar eller sogar eplemos. Men da uten sennepsoljen. Min versjon hadde hele biter, mens andre varianter har mer konsistens som mos.

Til ost?

Etter som årene har gått så er det blitt mer og mer vanlig å servere Mostarda Mantovana i forskjellige varianter som tilbehør til ost. Jeg sliter litt med sennepen jeg da. Synes ikke det passer helt inn. Kanskje jeg er konservativ.

Kokt kjøtt hadde jeg ikke i dag, men kan vel forestille meg at det kan passe bra. Ser på glasset som Mostarda Mantovana kom i, at de anbefaler det til Parmigiano Reggiano, Grana Padana, Fontina og Asiago, ja og så kokt (kjøtt). SONY DSCJeg prøvde den med en helt annen ostetype, nemlig Coulommiers og det funket greit nok. Sammen med Erborinato Gialloblu fungerte det ikke. Vet ikke om det var safranen eller blåmuggen som crashet med sennepen, men det gjorde det i hvert fall. Pære går jo flott til ost. Var rimelig all right til litt italiensk salami også. Imidlertid, til Stranda spekeskalker var det en katastrofe. Det er vel ikke noe høy-kvalitetsprodukt uansett.

Jeg vil nok personlig foretrekke andre ting til osten, men kan godt forestille meg at slik det opprinnelig var tenkt, til kokt kjøtt, vil det passe veldig bra. Av og til er det best å være tro mot tradisjonen. Jeg beholder resten til middag en annen dag.

I hvert fall tilgjengelig hos Gutta på Haugen, og i litt flere varianter om du har lyst å prøve.

, ,

Mostarda Mantovana Read Post »

Norske gardsysterier

Kyr alpene 1
I dag har jeg forsket litt på hjemmesidene til norske gardsysterier og setrer. Det er litt begredelig lesning. Jeg forstår godt at kanskje utvikling og vedlikehold av hjemmesider ikke har høyeste prioritet. Men har dere først valgt å ha en, så må det gå an å finne relevant informasjon der. Noen er under utvikling og har vært det noen år ser det ut for.

Gårdsysterier og stølsysterier

Nå er det to typer sider; de rene gårdsysteriene og de fleste av disse sidene er oppe og går. Setersidene er litt mer varierende. Så forstår jeg etter å ha orientert meg litt at seterdrift ikke dreier seg så mye om dyrehold, ysting og kinning lenger, men derimot om hyttedrift, aktiviteter for barna, overnatting og stølskost for besøkende, åpningtider og inngangsbilletter for en dag på setra.

Produktene?

Jeg var litt på jakt etter produktinformasjon; hvilke gardsysterier og setrer lager hva. Det synes jeg var ankepunktet for de fleste sidene. Produktinformasjonen. Joda for gardsysteriene er produktene listet opp, gjerne med bilde og noen generelle ord, men sier veldig lite. Utmerkelsene er med, og det er flott. Nå har kanskje jeg et stort informasjonsbehov som andre ikke har, men jeg finner mye lettere relevant informasjon om oster tilvirket sørover i Europa, om det så er den minste ost tilvirket bare på en gård ganske så bortgjemt. De har kanskje en annen tradisjon for dette. Ikke engang Matmerk har noe spesiell informasjon om de ostene som er tildelt Spesialitet-merket.

Så litt skuffende, både når det gjelder produktinformasjon, prosess og filosofi. Dette er håndverk så her bør det være litt lidenskap på hjemmesidene.

Et par nye, for meg i hvert fall

Men jeg fant noen setrer jeg ikke visste om og som til og med yster av upasteurisert melk. En side jeg var innom hoppet jeg raskt ut av igjen fordi det var så intens og plagsom felemusikk som gikk hele tiden. Felemusikk er best på setervollen en sommerkveld. Det jeg imidlertid leste der var at osten de yster ikke går an å kjøpe med seg. Da så. Men det stemmer jo ikke. Fikk tilfeldigvis melding nå i kveld om noen som hadde vært innom og bestilt et helt hjul på seks kilo for henting i august. Til og med upasteurisert. Ikke et ord på hjemmesiden. Kanskje ikke så mange som gjør akkurat det, men er det mulig så si det da. Kanskje får du omsatt noen flere? Det er nå noen turister i det området.

Vær stolt!

Vær stolte av produktene deres og fortell mer om dem på hjemmesidene og ha litt raushet med hensyn til informasjonen, vi er nok stadig flere som setter pris på det. Det er viktig enten vi planlegger Norgesferie eller skal på en helgetur i området og vil stikke innom. Og da må dere ikke bli så opptatt av alt annet som foregår at primærhensikten blir sekundær. Selv for bybarn er det ikke det helt store å få lov til å klappe en gris for 25 kroner lenger. Det får vi gjort i byen også, gratis. Nei, vi vil heller kinne, yste og smake! Det er det som er opplevelsen. Og skal vi ligge over vil vi sove på setra, ikke i en campinghytte.

, ,

Norske gardsysterier Read Post »

Erborinato Gialloblu

Jaggu fikk han ikke «lurt» meg gitt. Jeg er selverklært motstander av smakstilsatte oster. AltsÃ¥ slikt som for eksempel karve eller hva man mÃ¥tte finne pÃ¥ Ã¥ putte inn i osten av mer eller mindre døde smakselementer. NÃ¥r jeg sier det sÃ¥ er det i kontrast til blÃ¥mugg som ogsÃ¥ tilsettes og definitivt setter sitt preg pÃ¥ osten, men det er levende greier. SÃ¥ har vi oster som er vasket i diverse, enten det er øl, brennevin, vin eller saltvann og det er ogsÃ¥ OK for det skal i utgangspunktet hindre en type vekst og fremme en annen.

Fredagstur

Men på tur innom Gutta i dag fikk nå Joachim meg til å smake Erborinato Gialloblu, marmorert gul og blå betyr det. En italiensk blåmuggost som er smaksatt med safran. Safran er jo flott og dyrt. Ikke at det nødvendigvis skal blandes i ost for det. Jeg er mer på Paella. Men det viser seg å være en vellykket kombinasjon dette her. Osten har en fin smak med hint av safran naturlig nok; starter ut ganske mild og så gir den beskjed bakover i ganen. Veldig kremet i konsistensen, men også markant finkornet.
SONY DSC

Skinnet bedrar

Mitt eksemplar ser støgg ut, som du kan se på bildet. Ikke noe i nærheten av det glansbildet Gutta har på sin Facebook-side. Men det er nå smaken som er viktigst. Skorpen kan du trygt skjære bort, til og med produsenten sier du ikke skal spise den.

Fakta

Den er laget av pasteurisert kumelk med innblanding av ca. 30% geitemelk. Deretter blir den lagret i utendørs kjellere. Kommer fra et lite familiedrevet meieri, La Casara, i en liten landsby som heter Brenton nord-øst for Verona. Fint område det. En reise verd. De yster flere oster, også upasteuriserte, samt at de har avdeling som lager salami!!

Flott med noen dråper akasiehonning til, på godt landbrød.

Ã… drikke til

Til blåmuggoster drikker vi som oftest søte hvite viner og da er det naturlig å anbefale en lokal og særdeles god en; nemlig Recioto di Soave. Skal du på død og liv drikke noe rødt og søtt til denne osten så har du alltids Recioto della Valpolicella. Men Recioto di Soave er best.

, ,

Erborinato Gialloblu Read Post »

Hvorfor har vi ostetoll?

Den skapte mye rabalder da den kom og mange skrek. Meg inklusive. Jeg har forstått en stund hvorfor den ble innført og synes tross alt det er greit. Men i forhold til hva intensjonen med tollen har vært, så mener jeg ordningen slik den fremstår, inkludert de opprinnelige fjorten unntaksostene med kronetoll, representerer særdeles dårlig håndverk. Mye rabalder kunne vært unngått om håndverket hadde vært bedre. Dessuten synes jeg vel at informasjonen i etterkant av innføringen vitner om at politikere har veldig vanskelig for å snakke med rene ord så folk får klart for seg hvorfor ting gjøres som de gjøres. Etter Brexit er fire oster fra Storbritannia lagt til listen, slik at den nå teller 18 oster. Disse 18 er: Appenzeller, Beaufort, Comté, Gamle Ole, Grana Padano, Gruyère, Le Vieux Pané, Morbier, Munster, Orkney Scottish Island Cheddar, Parmigiano Reggiano, Queso Manchego, Pecorino, Saint Albray, Traditional Welsh Caerphilly, Västerbotten, West Country Farmhouse Cheddar, Yorkshire Wensleydale. Så må det legges til at blåmuggoster som Roquefort og Gorgonzola også har kronetoll (27,15 kr per kilo), det samme har Brie, Camembert og andre hvitmuggoster.

Den store taperen er rødkittostene, kanskje de mest spennende ostene av alle. Bare Munster fra Alsace i Frankrike får kronetoll, de andre prosenttoll på 277 %. Så må det sies at de fleste importørene tar inn disse ostene på tollfri kvote.

Ostetoll har vi hatt lenge. Importkvoter likeså. Jeg er såpass voksen at jeg husker at importkvotene var brukt opp og det var slutt på utenlandsk ost i butikkene. Så kvoteordning for import og toll på overskytende er en gammel ordning. Toll har vi i dette tilfellet for å beskytte norsk landbruk og norsk meieriindustri.

I tillegg til den tollfrie importkvoten, 4701 tonn fra EU og 299 tonn fra Storbritannia, ble det innført en auksjonskvote for ikke så mange år siden, det vil si en importkvote som kunne kjøpes for en pris per kilo importert ost. Den tollfrie kvoten og auksjonskvoten utgjør i dag til sammen ca 8 400 tonn. Før denne ostetollen som den er blitt hetende ble innført, hadde ost utenom en av disse kvotene kronetoll. Rundt 27 kroner per kilo, mens prisen per kilo for auksjonskvoten gjerne var litt lavere. Noen ostetyper har aldri hatt toll, og har det vel heller ikke nå.

Grunnlaget

Men hvorfor innførte de denne «nye» ostetollen da? Jeg mÃ¥ jo ta det forbehold at jeg etter snart to Ã¥r har forstÃ¥tt dette rett. Hovedproblemet er ikke at vi skulle finne pÃ¥ Ã¥ spise sÃ¥ mye Emmentaler at vi truet Jarlsbergosten og norske bønder. Det kommer ikke til Ã¥ skje i et land der lavpriskjedene har 60% markedandel og Emmentaler koster et sted mellom tre og fem hundre kroner kiloen. Ca. 90% av all ost vi spiser her i landet er norsk; produsert pÃ¥ meierier i Norge av melk fra norske bønder.

Dagligvarekjedene selvsagt

Nei, hovedproblemet var kjedenes egne merker. Altså X-tra hvitost fra Coop, Rema hvitost, First Price hvitost osv. Slik som ordningen var kunne kjedene lett få produsert osten sin utenfor Norge til en så mye lavere kostnad at selv med 27 kroner i kronetoll per kilo ville det fremdeles bli billigere å produsere i utlandet. Om ryktet stemmer hadde vel Coop inngått avtale om produksjon i Sverige, om de ikke allerede hadde startet opp. Kjedenes egen hvitost, uansett hvor kjedelig den måtte være, representerer et ikke uvesentlig volum både for norske melkebønder og meieriindustrien.

Det var nok hovedårsaken til at tollen kom, prosenttoll på 227 %. Det betyr at dagligvarekjedene i dag produserer sin egenmerkede hvitost i Norge. Det er nok også hovedgrunnen til at enkelte EU-politikere hisser seg opp. Jeg synes det er helt greit  (at denne produksjonen beholdes i Norge mener jeg).

Klønete

NÃ¥r det er sagt sÃ¥ synes jeg det hele ble hÃ¥ndtert veldig klønete i den forstand at det rammet en hel del andre oster som pÃ¥ ingen mÃ¥te truer verken norske bønder eller industriarbeidsplasser. At daværende landbruksminister syntes utvalget var mer enn godt nok og ikke forsto problemet synes jeg var en arrogant holdning. «Godt nok for meg, godt nok for deg!» Feil!

Kunne det vært unngått?

I hovedsak var det to måter man kunne unngått mye av rabalderet på. Gitt unntak for alle gårds- og håndverksoster og latt de beholde den kronetollen de hadde når eventuell kvote var brukt opp. Alternativt kunne de gjort om på importkvotene slik at de importørene som importerer nisjeoster fra gårds- og håndverksysterier fikk dekket sine behov. Det er ikke store volumene det hadde vært snakk om. Si et par hundre tonn da av i alt rundt 7500. Så lite skulle det til om de hadde tatt seg bryet med å gå gjennom kvotesystemet. Så lite skal det til for å skape skikkelig mangfold.

Rett skal være rett, kvotesystemet er blitt revidert noe, så vi kan se antydning til bedring, men det går smått. Så må de også se på klassifiseringen av enkelte ostetyper. Nå er ikke alle oster omfattet av dette tollregimet så det har aldri vært fare for at det skulle bli fullstendig tomt for utenlandske oster. Men altså mangfoldet er viktig, og et mangfold av utenlandsk kvalitetsost truer ikke norske bønder eller norsk meieriindustri, tvert imot; det skjerper interessen og øker volumene, også for norsk ost. Det er vel bra, vel, er det ikke?

Oppdatert 04/25.

,

Hvorfor har vi ostetoll? Read Post »

Skroll til toppen