Godt moden Banon

Det skal jeg si at den var godt moden. Nesten så den svei i munnen! Banon, geiteost fra fjellene i Provence, pakket i kastanjeblader og sirlig knyttet sammen av hyssing laget av strå.
På engelsk har vi uttrykket «pungent» og det kan man trygt si. Ikke slik at den forpester kjøleskapet, på ingen måte, men smaksmessig er den voldsom. Får du litt ost på fingrene så sitter det i lenge, veldig lenge og gjennom noen håndvasker. Bortsett fra at den kommer fra annen type melk så minner den om en godt moden Munster, men Munster lukter også. Kan godt være at dette er en Gewürztraminer-ost, skal ikke se bort fra det. Tenkte uansett å prøve den til litt Champagne senere i dag.

Så finnes alltids muligheten for at den er overmoden rett og slett. Da blir jeg litt sur på Fromagerie. Sant skal sies at jeg ikke finner noen referanser til at den er så intens, geiten er borte rett og slett, og jeg har ikke smakt akkurat denne før, altså en Banon fermier fra Mons.

Personlig har jeg stor sans for markante oster, så det er ikke det. Men jeg lurte litt på om dette er som det skal være. Kan selvsagt dra og kjøpe en til for referansens skyld, men da får jeg heller vente litt til det har kommet inn en ny forsyning. Har opplevd noe tilsvarende med en Rocamadour. Hadde to, en var perfekt og den andre svei i munnen og var direkte ubehagelig. Det er organisk materiale, og det er vel med ost som med vin, det lever og utvikler seg. Heller det enn en ost som er plastpakket og sterilisert i alle bauger og kanter slik at det ikke smaker noe i noen retning.

Share your cheese knowledge

Godt moden Banon Read More »

Mor Åse!

Nei vi snakker ikke om Peer Gynt men altså en ny ost fra Avdem gardsysteri på Lesja. Kjøpte den i går på min lille fredagsrunde til Fromagerie, men ble veldig i tvil da jeg kom hjem om den var fra Avdem for jeg fant ingen referanse til en på hjemmesidene deres.

Da måtte jeg sende en mail for å spørre, men utålmodig som jeg er hadde jeg ikke tid til å vente på svar, men det fant jeg klemt inn i en artikkel fra Gudbrandsdølen Dagningen 10.10.11. Der står det referert til Mor Åse som en ny ost som blir lansert denne høsten. Den er altså nå lansert!

Det er jeg da lurer på om dette er resultatet av et ystekurs på Lesja tilbake i februar med franske Eric Randu fra Montbardon (Haut-Provence). I en reportasje om dette kurset står det at nå ligger det en ny hvitost og modner på Avdem.

Hvorom allting er, vi har smakt ost på morgenkvisten, før vår 11-årige sønn dro av gårde på Silvakurs.

Norsk ost
Mor Åse
«Thumbs-up» fra ham. Det skal han ha. Jeg tenker umiddelbart på klosterost, noe à la Saint Paulin. Det er jo en veldig mild ost, det er dette også men den har mye mer smak. Først et elegant anslag av fjøs, deretter en fantastisk fylde. Osten er halvfast, kittmodnet, selv om de selv definerer den som en mykost, med noen kledelige små hull her og der. Blekgul på farge med en fast skorpe som du skjærer bort. Smelter i munnen og gir en veldig god følelse. Best er det om du spiser den uten noe brød eller kjeks. På sin måte er smaken litt sart.

Å drikke til: En moden Merlotbasert rødvin så som St. Emilion eller helst Pomerol. Også Cabernet Franc- baserte rødviner; da kan røde Loireviner være aktuelt. På den hvite siden en Riesling.

Share your cheese knowledge

Mor Åse! Read More »

Freddagsost!

Måtte ut for å kjøpe litt ost i dag. Og da skjedde det noe som har skjedd før på samme sted. Og da tenker vel du at det kanskje ikke er så unaturlig. Jo, i grunnen. Hver gang jeg er på Fromagerie parkerer jeg i en sidegate til Jac. Aalls gate, inn mot Kirkeveien like ved postkontoret på Majorstuen. Ikke forrige gang jeg var der, men gangen før det, kom det en hyggelig ung kvinne bort til meg da jeg hadde parkert og lurte på om jeg ville ha parkeringsbilletten hennes. Den var gyldig en god halvtime til så det passet fint. Jeg takket selvsagt pent ja. Tror du ikke det samme skjedde i dag? Forunderlig. En ung kvinne denne gangen også. En god time kunne jeg stå parkert. Det gjorde jeg imidlertid ikke. Hvorom allting er, da jeg kom tilbake og skulle til å kjøre kom det en godt voksen mann og parkerte sin litt eldre Mercedes. Jeg tilbød ham nå min og fremdeles gyldige parkeringsbillett og han ble så innmari glad og takknemlig. Er det ikke flott?

Så hva kjøpte jeg. Litt ku og litt mer geit. Litt norsk og mer fransk.

Kumelsksosten var norsk, og de to geitoster var franske.

Mor Åse heter den norske upasteuriserete kumelskosten. Skal komme tilbake til den.

Dernest to oster fra affineur Mons i Roanne. Banon har jeg skrevet om i min engelske blogg. Det er en ost fra Provence pakket i kastanjeblad. Den tredje var også en geitost fra departementet Var i Frankrike. Det er det området vi forbinder med Côte d’Azur. Dette er en avlang tykk pinne av en ost med en «kvist» av Sar til å dekorere med.

Det blir litt å kose seg med denne helgen.

Share your cheese knowledge

Freddagsost! Read More »

Som perler på en snor – Rocamadour!

Det finnes store perler og det finnes små perler. Både osteperler og andre. I dag vil jeg nevne en liten osteperle. At den er en liten perle betyr ikke annet enn at denne osten veier bare 35 gram. En munnfull med andre ord.

Noe av det fantastiske med ost, bortsett fra alle nydelige smaker er at den kommer i alle mulige slags former og størrelser.

Smaken

Apropos smaker. Det er med ost som med vin, samme drue fra forskjellige områder har forskjellige karakteristika. Slik er det med ost også. Det er opplagt for de fleste at ost av kumelk, geitemelk og sauemelk smaker forskjellig. Så vil det være variasjoner avhengig av rase, dernest omgivelsene og beiteforholdene, hva de beiter på, om det er fjellbeite eller lavlandsbeite, innland eller kystnært. Alt dette, og sikkert mer til påvirker melken som påvirker osten. I tillegg har vi selve ystingen, pasteurisering eller ikke, og ikke å forglemme modning.

Alt dette gjør ost så spennende.

Geografien

Denne lille perlen som er en spennende ost kommer fra departementet Lot i det sørvestlige Frankrike, også kalt Midi-Pyrénées. Av upasteurisert geitemelk. Fantastisk rund og fin med tydelig geitepreg. Og med alder blir den faktisk litt hard og veldig spiss, ordentlig så det svir i munnen. Det har jeg opplevd. Så da har den nok ligget for lenge. Før det, myk og kremet, renner gjerne av gårde selv i kjøleskapet. Perfekt som en liten apetittvekker. Litt gulhvit muggete på utsiden, men bare spis.

Tilgjengelighet

Den er å få i Norge, i hvert fall på min ostebutikk, Fromagerie, og jeg vil tro andre steder også.
Rocamadour heter den. 35 grams stor medaljong. En munnfull, ferdig med det. Rocamadour krever en til hver.

Å drikke til

Dette er Sauvignon blanc ost. Sancerre eller Puilly Fumé er gode og smakfulle eksempler.

Share your cheese knowledge

Som perler på en snor – Rocamadour! Read More »

Handlekurv
Skroll til toppen