Ostetollen – verre enn antatt.

Dette er faktisk ganske ille

Med mindre det skjer ett eller annet grunnleggende med hvordan de tollfrie kvotene for ost fordeles, går vi enten magre eller ekstremt dyre ostetider i møte. Ekstremt dyr ost vil over tid føre til veldig magert utvalg. Dette er veldig ille.

Det er typisk at en mange blant bøndene og bondeorganisasjonene, departementet og så videre har brukt mye tid på å bagatellisere tollen og virkningen av den samt gjøre narr av oss som synes dette slett ikke er så bra. Vi er imot toll, da er vi også i mot norske bønder, norsk ost og jeg vet ikke hva. Det forstår jeg nå: Det synes å ha vært et bevisst ønske om å tåkelegge og feilinformere. Bare to varelinjer og mot toll mot norsk landbruk har vært brukt veldig bevisst for å bryte ned motstanderne.

Tilfellet Munster

Jeg er en ostespiser og blogger som er opptatt av god ost og synes det skal være tilgjengelig i det norske markedet. Jeg har en hang på gårdsoster og helst upasteuriserte. Norske og utenlandske. Min amatørstatus gjør at jeg ikke har full tilgang til all informajon. I min naivitet trodde jeg at Munster var lagt inn i 14-gruppen ved en inkurie. Sannheten kom fram i dag gjennom en diskusjon på Facebook i kjølvannet av omtalen av Jan Vardøen og Landbruksministeren. Saken er nemlig at alle rødkittoster uansett hvor myke de måtte være er definert som faste eller halvfaste oster og får 277% toll. Av myke oster er det kun Brie og Camembert og eventuelle avarter av disse typene som går klar; altså hvitmuggoster av noe slag. Til og med en rekke typer chèvre rammes. Det vil si de som ikke har hvitmugg.
Så Munster er en myk rødkittost som det er valgt å gjøre unntak for, nemlig ved å beholde kronetollen på kr 27,15 per kilo. Epoisses, Vacherin Mont d’Or,

Epoisses AOP upasteurisert får 277% toll selv om det er en mykost.
Reblochon, Ami du Chambertin, Citeaux, Livarot, Pont-l’Évêque, Maroilles, Langres, og sikkert mange flere. Alle disse er myke oster og franske. Det stopper ikke der. Unntak er også gjort for Le Vieux Pané. En industriprodusert rødkittost som importeres av Tines Ostecompagniet. Snakk om.

Chèvre også

Noen chèvre har hvitmugg og de går klar. Andre har ikke og blir rammet. Andre kan vel være litt midt i mellom og risikerer å få en mer eller mindre tilfeldig behandling tollmessig. Trøsten får være at i hvert fall disse store kubbene med industriprodusert chèvre kommer inn uten monstertoll. (Sarkasme!)

Myk = fast

Hvorfor er det slik at myke rødkittoster behandles som faste eller halvfaste. Jeg vet ikke. De ligger i samme tariffområde. Grunnen til det kan jeg bare spekulere i, men det kan være at rødkittoster kan være alt fra myke til faste. det har eksempel på her hjemme også: Munkeby er en myk rødkittost. Fjelldronning er en halvfast til fast rødkittost.

Kun to varelinjer

Det virker i tillegg som hvis du er myk men ikke hvitmugg så er løpet kjørt. Altså er disse to varelinjene som denne tollen bagatelliseres ned til ganske altomfattende. 14-listen og hvitmuggost unngår 277% toll, resten rammes. Det er ganske alvorlig for ostemangfoldet her i landet.

Mangfold?

Forsvinner mangfoldet så vil over tid og interessen for ost dabbe av. Det går ikke nødvendigvis ut over Tine og Synnøve, men det går nok heller ut over de små nisjeprodusentene. De som er avhengig av distribusjon i spesialforretninger og kun unntaksvis og i begrenset omfang kommer inn i dagligvarebutikker. Som heller ikke har kapasitet til å ha full distribusjon i en eller flere av dagligvarekjedene. Men det skjer ikke over natten.

Kvotefordelingen

Etter det jeg forstår kommer det nye regler for de tollfrie kvotene om et års tid eller så. Blant annet er det forlydener om at historiske rettigheter forsvinner. Kjedenes importkvoter baserer seg på historiske rettigheter. Kan jeg få foreslå at en del av den tollfrie kvoten fordeles til nisjeimportører og øremerkes småskalaprodusert ost, AOC/DOP-oster og så videre?

Et vitalt ostemarked i Norge som inkluderer utenlandsk kvalitetsost vil også tjene norske bønder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.