Ostetollen funker!!

Utspillet til Landbruksministeren i slutten av juli var vel litt prematurt. Nå skal vi ikke se bort fra at han er overbevisst om at han har rett, han er tross alt politiker, selv om virkelighetens verden er annerledes. Dessuten er det valg.

Nå er det nok flere importører som har mer enn nok igjen på kvotene sine, spesielt de store importørene av industriost samt dagligvarekjedene. Det disse imidlertid importerer er knapt berikende for ostermangfoldet i norske butikker. Men det skal være sagt, tilløp til unntak finnes.

Hvorfor ostetoll?

Jeg forstår bakgrunnen for innføringen av ostetollen. At ikke industrien skal finne på å importere all ost til pizza og hva det skulle være, og at dagligvarekjedene ikke importerer sin «private label» hvitost, revet osv. Så hovedhensikten med tollen ligger i å forhindre et potensielt skrekkscenario i fremtiden. Greit nok det.

La det være sagt, jeg er ikke imot en form for beskyttelse av norske bønder. Alle land har både beskyttelse og en viss, sogar til dels stor, landbruksstøtte. Så det er ikke noe særnorsk i det.

Ostetoll i hytt og pine

Mitt problem med ostetollen er at den rammer så urettferdig. Mye industriost importeres på gjeldende kvoter, mens små håndverksoster rammes. Det synes jeg lite om, for det er disse ostene som skaper mangfoldet.

Industrimeieriene i Europa får altså levert som før innenfor de kvotene som er, mens de små bøndene og kooperativene blir lidende. Nettopp det er kanskje som forventet fra en landbruksminister fra Senterpartiet og som har sin bakgrunn fra landbruket og er medeier i landbrukssamvirket. Det norske landbrukssamvirket har vel aldri vært opptatt av nisjeprodukter og små frittstående bønder med en idé. De har nok de siste årene blitt tvunget til det, men det er en annen sak.

Landbruksministeren greier ikke å se forskjell på en intetsigende industriost og en gårdsost tilvirket for hånd og med lidenskap. For ham er tydeligvis begge like farlige. Nisjeosten truer imidlertid ingen, virker bare skjerpende på norske gårdsysterier. Derfor har norske gårdsoster så høy kvalitet; de må konkurrere. Har nok også godt med konkurranseinstinkt, ellers hadde de vel aldri startet opp. Og de greier seg utmerket i konkurranse med de utenlandske spesialostene. Det konkurranseinnstinktet tror jeg ikke er like utbredt i landbruket ellers.

Mager høst

Så nå begynner de faste ostene og myke rødkittostene å forsvinne. Siden det sikkert er flere importører som prioriterer forskjellige blir det sikkert ingen bråstopp, men sakte men sikkert blir utvalget skrinnere. Oster som Wilde Weide og Almnäs 1225 Korgost er snart ikke tilgjengelig lenger i Norge. Med mindre noen med riktig store kvoter finner på å importere dem da, men det finner de nok ikke på. Synd, for det er absolutte kvalitetsoster. Og det er flere.

14-listen

Men det gjelder ikke Le Vieux Pané og St Albray. Industrioster begge to, men på 14-listen. Av en eller annen grunn. Når det skal gjøres unntak for 14 oster som kan importers fritt med kronetoll på ca 27 kroner per kilo, så ryddes det altså plass til disse to. Uforståelig. Neida, kriteriet var at enten skal osten ha beskyttet geografisk opprinnelse eller så skal det ha et velkjent varemerke. Disse to ostene kommer inn under siste kategori. Ikke så viktig med særegenhet, smak og slikt bare den har et varemerke. Litt Jarlsbergtankegang over det. Norsk varemerke, men osten kan jo være litt herifra og derifra.

Nytt år – nye muligheter!

Så blir alt flott igjen fra januar. Hørt den før? Vi er tilbake til fordums tilstander, tider jeg ærlig talt trodde var forbi for lenge siden. Dessuten: I følge Norsk landbruksforvaltning skal det fra 2014 innføres et nytt fordelingssystem for ost. Det er bare et halvt år til 2014, og det blir spennende å se. Lurer på hvordan framdriften er?

Ostetollen funker

Inntil dess er det bare å konstatere at joda, ostetollen din Landbruksminister begynner å funke. Så jeg gjør som deg og sier: Hva var det jeg sa? Nå må du snart innrømme at du tar feil når du sier ostetollen ikke har noen innvirkning.

PS! For god ordens skyld: hvitmuggoster, blåmuggoster, feta og ferske oster er ikke omfattet av denne tollendringen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.